Havo|atheneum|gymnasium is een school waar leren met én van elkaar centraal staat. De lat ligt hoog, zowel voor onszelf als voor onze leerlingen. Dat geldt niet alleen voor vakken als wiskunde of Nederlands, maar juist ook bij projecten waarin wordt samenwerken met regionale partners, zoals basisscholen, bedrijven en lokale overheden.
Leerwegen
Er zijn drie leerwegen om uit te kiezen: • havo • atheneum • gymnasium.
Havo
De havo duurt vijf jaar en bereidt leerlingen voor op het hoger beroepsonderwijs (hbo). Vanaf leerjaar 3 kiest iedere leerling een profiel. Er zijn vier profielen:
• Cultuur en Maatschappij (C&M)
• Economie en Maatschappij (E&M)
• Natuur en Gezondheid (N&G)
• Natuur en Techniek (N&T)
Gymnasium en Atheneum (vwo)
Het vwo duurt zes jaar en leidt op voor een vervolgstudie aan de universiteit. Tot het vwo behoren atheneum en gymnasium. Het Dockinga College biedt de volledige opleiding aan. Op het gymnasium krijgen leerlingen naast alle vakken die op het atheneum worden gegeven, de vakken Grieks en Latijn. Vanaf leerjaar drie kiezen de leerlingen een profiel. Er zijn vier profielen:
• Cultuur en Maatschappij (C&M)
• Economie en Maatschappij (E&M)
• Natuur en Gezondheid (N&G)
• Natuur en Techniek (N&T)
Onderwijsaanbod
Leerlingen kunnen onderwijs volgen in een gemengde brugklas havo/vwo regulier of kunnen kiezen voor DCQuest. Na de gemengde brugklas (één jaar bij regulier, twee jaar op DCQuest) kiest de leerling de leerroute op havo, atheneum of gymnasium. Leerlingen met een havo-, atheneum- of gymnasiumadvies zijn van harte welkom binnen DCQuest. DCQuest is geschikt voor leerlingen die nieuwsgierig zijn, zelfstandig willen werken en graag onderzoekend leren.
In de bovenbouw wordt leerlingen geleerd om steeds zelfstandiger te studeren en verantwoordelijk te zijn voor hun eigen leren. Door dit te doen, zijn ze goed voorbereid op een vervolgopleiding aan het hbo of de universiteit.
Leerlingen met een vmbo-tl diploma kunnen doorstromen naar havo 4, mits ze aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden zijn na te vragen bij de decaan van de school.
In de bovenbouw is een aantal vakken voor alle leerlingen verplicht. Te denken valt aan Nederlands, Engels, Maatschappijleer, Godsdienst/filosofie, Lichamelijke opvoeding en Culturele- en Kunstzinnige Vorming (alleen voor havo 4 en atheneum 4). Voor het gymnasium komt daar Latijn of Grieks bij. Naast deze gemeenschappelijke vakken, kiezen leerlingen een aantal vakken binnen hun gekozen profiel. Daarnaast moeten de leerlingen allemaal een vak kiezen in het vrije deel. Op het Dockinga College kunnen leerlingen bijvoorbeeld examen doen in BSM (bewegen, sport en maatschappij), in twee kunstvakken (beeldende vorming én muziek) of in kunstgeschiedenis.
Kenmerken havo | atheneum | gymnasium
Veilige sfeer
Onze leerlingen gaan met plezier naar school en ervaren de sfeer als prettig en vertrouwd. De lessen in de onderbouw volgen de leerlingen meestal in gebouw de Finne, in de bovenbouw op ’t Omnium. Door middel van tevredenheidsonderzoeken onder onze leerlingen en de ouders wordt bijgestuurd waar dit nodig is.
Naast deze onderzoeken is er een klankbordgroepen die tweemaal samenkomt en waar allerlei onderwerpen besproken worden. Deze groepen kunnen bestaan uit leerlingen van een bepaalde jaarlaag of bijvoorbeeld leerlingen van Ameland en Schiermonnikoog. Binnen de school is een ouderraad en leerlingenraad actief welke gevraagd en ongevraagd advies geven.
Begeleiding
Vanaf de basisschool gaat de leerling zijn eigen weg in een nieuwe omgeving. Daarbij gaat de leerling op zoek naar de balans tussen wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik. Wij helpen hen om hun talenten te ontwikkelen.
Elke leerling heeft een mentor. Dit is altijd een docent waarvan de leerling les krijgt. De leerling heeft, waar mogelijk, dezelfde mentor tijdens de hele onderbouw- of bovenbouwperiode. Deze mentor voert regelmatig gesprekken met de leerling en houdt de vorderingen van de leerling in de gaten. De mentor is voor ouders ook het eerste contact met de school. Zowel de onderbouw als de bovenbouw kent twee leerling coördinatoren en er zijn twee decanen die de leerlingen begeleiden tijdens de hele schoolperiode.
Op de bovenbouw is een huiswerklokaal. Dit is een stilteruimte waar leerlingen rustig aan hun huiswerk kunnen werken en kunnen leren tijdens tussenuren en voor- en naschooltijd. In deze ruimte is een onderwijsassistent aanwezig die de leerling kan ondersteunen bij het plannen en leren studeren. Ook kan de onderwijsassistent ondersteuning bieden bij bepaalde vakken. Elke week kunnen de leerlingen zich inschrijven voor vakbegeleiding voor vrijwel elk vak.
Vervroegd examen doen, examen op een hoger niveau of in een extra vak
Een leerling kan ervoor kiezen om vervroegd examen te doen in een bepaald vak. Ook kunnen leerlingen examen doen in een extra vak of examen op een hoger niveau. Dit alles is mogelijk in overleg met de schoolleiding en de decaan.
Onderwijsleercentrum
De school beschikt in beide gebouwen over een onderwijsleercentrum met een mediatheek. Het aanbod in de mediatheek is afgestemd op zowel de onder- als bovenbouw. Van boeken en studiemateriaal tot tijdschriften en van camera’s en computers tot laptops. Daarnaast is er volop ruimte om te studeren en altijd een medewerker aanwezig om vragen te beantwoorden.
De uitvoering van het onderwijsprogramma vindt niet alleen op school plaats, maar juist ook vaak buiten school: onderwijs van binnen naar buiten en van buiten naar binnen. Verbinding met de omgeving, de samenleving en de maatschappij. Om dat te bereiken gaan leerlingen bijvoorbeeld op bezoek bij bedrijven en instellingen, gaan op stage als onderdeel van LOB, werken aan projecten, gaan op werkweek en (vak-) excursies en nog veel meer.
Extra onderwijsactiviteiten
Naast het reguliere onderwijsprogramma biedt het Dockinga College op iedere school binnen- en buitenschoolse activiteiten aan. Te denken valt aan:
Verkeerseducatie
Veilig reizen tussen huis en school is belangrijk. Daarom besteedt het Dockinga College aandacht aan verkeerseducatie, onder andere met een fietscontrole, een verkeersmarkt, aandacht voor goed verkeersgedrag en een bromfiets/scootercursus. Het Dockinga College vraagt dan ook een pro-actieve houding van ouders en leerlingen als het gaat om het controleren van de fietsverlichting.
Goede doelen
Per school worden jaarlijks activiteiten voor goede doelen georganiseerd, met als doel leerlingen te leren om iets te doen voor de samenleving dichtbij en veraf. Te denken valt aan een sponsorloop, het verkopen van eigen gemaakte producten en een veiling.
Excursies, activiteiten en projecten
Op alle scholen van het Dockinga College worden educatieve projecten, excursies en activiteiten georganiseerd. Hierdoor verruimt de leerling stap voor stap zijn blik op de wereld. Zo bezoeken leerlingen voorstellingen, tentoonstellingen of films en gaan ze op excursie naar de bibliotheek, de Tweede Kamer, het Rijksmuseum, Rechtbank Leeuwarden of doen ze mee aan een sportdag.
Watersportdag
Havo | atheneum | gymnasium organiseert jaarlijks een watersportdag. Tijdens deze dag maken de leerlingen kennis met onder andere zeilen, suppen en surfen. Leerlingen die meer willen leren, kunnen zich inschrijven voor een watersportmodule. De lessen vinden in juni of september plaats.
Vieringen
Met kerst en Pasen vindt op elke school van het Dockinga College een viering plaats. Deze vieringen worden centraal geregeld of apart in de school met een bijdrage van de leerlingen.
Werkweek
Leerlingen van havo | atheneum | gymnasium gaan een werkweek naar het buitenland. Afhankelijk van de belangstelling wordt een keuze gemaakt uit een aantal landen/steden. Onder begeleiding van docenten worden de culturele en historische hoogtepunten van het betreffende land of de stad bezocht.