Debattoernooi

Op donderdag 16 november jl. werd voor de tweede keer het Dockinga Debattoernooi georganiseerd. Onder bezielende leiding van projectleider Tieme Heeringa (Vwo 6) was het evenement deze keer in de raadszaal op het stadhuis in Dokkum. Het toernooi wordt georganiseerd door leerlingen van het Dockinga College voor groep 8-ers uit de regio Noordoost Fryslân. Er was volop medewerking vanuit de gemeenteraad van gemeente Noardeast Fryslân.

Net na de herfstvakantie volgden ruim tien groep 8-ers de interactieve workshops ter voorbereiding op het debattoernooi. Dat gebeurde op de onderbouwlocatie havo/vwo van het Dockinga College aan de Woudweg in Dokkum. Alle basisscholen in de regio kregen de kans om leerlingen hiervoor aan te melden.

Bij het wedstrijddebat deden Annet, Fiene, Nanning, Ruben, Wessel (allen tbs De Bron), Jorn, Marije en Bente (allen tbs De Regenboog) mee. Het waren twee hele levendige debatrondes. De eerste stelling was ‘Het is goed dat de vakken biologie, geschiedenis en aardrijkskunde niet in de nieuwe eindtoets van groep 8 zitten.’ Na verschillende argumenteren weerleggingen spitste deze debetronde zich toe op stress – of het voorkomen daarvan – onder leerlingen in groep 8.

Toen de jonge debaters warm waren gedraaid én allemaal complimenten van de jury in ontvangst hadden genomen, volgde een geanimeerde tweede debetronde. Tijdens deze ronde ging het om een verbod van mobiele telefoons op scholen. De voors en tegens vlogen door de raadszaal. Het ging op en af in het debat, van het nieuws over de oorlog in Gaza tot een zieke moeder waarvoor je bereikbaar het zijn.

Hoogtepunt

Het absolute hoogtepunt was toen Wessel inbracht dat mobiele telefoons op school leiden tot armoede. Want zo betoogde hij: ‘mobiele telefoon leiden af van de les en als je niet oplet kun je niet een goede studie volgen en dus zul je geen goede baan krijgen’. Het beeld van armoede ging in het debat overigens verder dan geen geld hebben. Er was ook aandacht voor bewegingsarmoede en een arm sociaal leven.

in de finale van het toernooi ging het om de eervolle titel van ‘Beste basisschooldebater van Dokkum’. Twee kanshebbers op deze titel, Nanning en Wessel, werden grondig voorbereid alvorens de degens in de debatarena gekruist werden. in de tussenpauzes waren tal van gesprekjes tussen de deelnemers en de juryleden uit de gemeenteraad van Noardeast Fryslân. Sjoerd Keizer (raadslid SIN) trad op als voorzitter tijdens de middag. Hij was streng doch rechtvaardig en deed het de gehele middag warme pretogen. Hij genoot net zozeer als het aanwezige publiek.

Finale

Jongeren moeten al vanaf hun 16e kunnen stemmen! Is dat nu verstandig of niet? Nanning was voor en bracht zijn argumenten deze finalestelling met veel gevoel. Zijn ijzersterkte argumentatie waS: wij staan hier ook en zijn nog maar 10 jaar oud, dus dat kan makkelijk. Wessel claimde echter dat je als 16-jarige nog niet genoeg kennis hebt om goede besluiten te kunnen nemen, laat staan stemmen. De debettechniek was van hoge kwaliteit, er werd geluisterd en op elk argument volgde een passende weerlegging. De jury had dan ook een hele kluif om een keuze te maken over wie nu echt de winnaar zou worden. Na een lange schorsing en ampel beraad kwam de voorzitter van de jury met Nanning als overtuigende winnaar uit de bus.