Dockinga College havo/vwo in actie voor schone wateren tijdens Skjin Wetter

Op donderdag 12 en vrijdag 13 oktober was het weer tijd voor opruimactie Skjin Wetter. Dockinga College havo/vwo doet al zeker vier jaar mee aan dit project met alle klassen 2. Het doel daarvan is om bewustwording te creëren rondom zwerfafval en te voorkomen dat de Plastic Soup nog groter wordt.

Het project startte op donderdag 12 oktober met een aftrap door wethouder Pieter Braaksma, die in het kort iets vertelde over het belang van schoon water in de gemeente. Daarna stapten enkele leerlingen op een surfplanken om naar zwerfafval te zoeken in de Dokkumer sloten en grachten. De rest van de leerlingen kreeg een grijper of magneet om zwerfafval mee op te ruimen of mee op te vissen.

SKJIN WETTER

Skjin Wetter is een initiatief van de Friese Milieu Federatie, Wetterskip Fryslân en zes Friese gemeenten, waarin het schoonmaken/opruimen van oppervlaktewater centraal staat. Het voornaamste doel is om mensen bewust te maken van de hoeveelheid zwerfafval wat in het water terechtkomt, wat bijdraagt aan de plasticsoep en microplastics in zeeën en oceanen.

De feestelijke afsluiting van Skjin Wetter vindt op 14 oktober plaats bij Natuurmuseum Fryslân te Leeuwarden. Dit is tevens de opening van de tentoonstelling ‘De Grote ZooiZee’. De deelnemers van Skjin Wetter kunnen o.a. meedoen aan een jutterswedstrijd door hun meest kostbare, opvallende of mooiste vondst in te leveren. Deze krijgt dan een plekje in het Skjin Wetter Juttershuisje in het museum. Na de afsluiting van Skjin Wetter mogen alle deelnemers ‘De Grote ZooiZee’ bezoeken.

Later dit jaar zullen er ook nog activiteiten plaatsvinden in het thema van Skjin Wetter. Zo kun je in november meedoen aan een Zero Waste wandeltour in Sneek, Leeuwarden, Dokkum of Harlingen. Tijdens deze tour leer je hoe je in deze steden afvalvrij boodschappen kunt doen.