Dockinga College organiseert watersportdag voor alle begeleiders van vroeger tot nu

Afgelopen zaterdag organiseerde Dockinga College havo/vwo een watersportdag voor alle (oud-)vrijwilligers die de watersport van het Dockinga College tot een succes hebben gemaakt. De dag werd georganiseerd als blijk van waardering voor alle hulp en inzet. Ruim 90 vrijwilligers waren uitgenodigd.

Ontstaan watersport op Dockinga College

Het idee om de watersport op het Dockinga College aan te bieden, komt van Auke Wiersma. Hij zag meermaals tijdens wintersportvakanties dat jonge kinderen tijdens schooltijd van de bergen af mochten skiën. Dit inspireerde hem om ook zo’n soort ‘bewegingsonderwijs’ op het Dockinga College aan te bieden. Aangezien er in Nederland geen bergen zijn maar juist veel water, werd watersportonderwijs als alternatief bedacht. ,,Iets wat prima in het straatje van Wiersma lag”, vertelt Jelle van der Meer, docent lichamelijke opvoeding aan het Dockinga College. ,,Hij was in zijn tijd namelijk fanatiek windsurfer en zeiler.” Zo gezegd, zo gedaan. Samen met Louw Katsma, oud-docent lichamelijke opvoeding, zette hij de watersport bij het Dockinga College op de kaart.

Dockinga-watersportdagen

De allereerste editie (2005-2006) bestond voor de minder ervaren zeilers uit windsurfen op het Lauwersmeer en de meer ervaren zeilers konden meedoen aan de Bogerman zeilregatta; een voormalige zeilwedstrijd op het Sneekermeer. Na dit eerste succes is de watersport op het Dockinga College uitgebreid naar meerdere watersportdagen, bedoeld voor tweedejaars havo- en vwo-leerlingen. Ook de bovenbouwleerlingen van klas 4 t/m 6 kunnen meedoen. Zij kunnen zich opgeven voor een module. Het doel van de watersportdagen is dat de leerlingen de watersport ontdekken en vooral ook zelf kunnen beleven.

Zonder hulp geen succes

,,Dat de watersport zo’n succes is op het Dockinga College, is volledig te danken aan alle hulp en inzet van collega’s en vrijwilligers”, aldus Van der Meer. ,,Om ze hiervoor te bedanken, organiseren we ditmaal ook een watersportdag voor hen. En dat op een voor hun bekende plek; Oostmahorn.”

De watersportdagen voor leerlingen vinden plaats van 24 juni tot 4 juli 2024.