Dockingadebaters pakken zilver

Hear, hear! Op dinsdag 8 februari vond in Leeuwarden de Friese voorronde plaats van de landelijke debatwedstrijd Op weg naar het Lagerhuis. Tientallen deelnemers uit heel Friesland kruisten in it provinsjehûs aan de Tweebaksmarkt geestdriftig verbaal de degens. De Dockingadebaters reikten via debatten en een heuse speech tot in de finale van het toernooi. Een sportieve prestatie van formaat en een opmaat naar meer.

Het evenement werd overigens geteisterd door coronaperikelen en van een groot aantal scholen bleven er uiteindelijk maar een paar over. Dat maakte de prestatie van de debaters uit Dokkum er zeker niet minder om. Het team kreeg in de aanloop naar de wedstrijd namelijk zelf ook te maken met enkele besmettingen. De opengevallen plekken werden echter vakkundig ingevuld door aanstormende talenten uit klas en twee en drie. Een goede voorbereiding is het halve werk. De debaters doken in actuele maatschappelijke kwesties als sociale media, preferenda, klimaat en de Europese Unie. Dichter bij huis bogen ze zich bij twee specifiek Friese stellingen over de voors en tegens van het ‘Deltaplan van het Noorden’ en verkeersveiligheid in een provincie met veel landbouwverkeer.

Los van de lol en de beker was het een waardevolle dag. Debaters trainen belangrijke (burgerschaps)vaardigheden: jonge mensen leren kwesties vanuit meerdere gezichtspunten bezien en weloverwogen en beargumenteerd standpunten in eigen woorden te presenteren. Leerlingen leren letterlijk spelenderwijs omgaan met taal en informatie(technologie) en genuanceerd en kritisch nadenken over vraagstukken. Zo is debatteren een krachtig kennis- en communicatiebevorderend leerinstrument, met persoonlijke, educatieve en maatschappelijke voordelen.

In mei doen de Dockingadebaters weer van zich spreken, dan bij het Onderbouw Debattoernooi, in een geheel andere debatvorm: het parlementair debat.