Klas 4 vwo op bezoek bij de VAKschool

DOKKUM – Afgelopen maandag brachten 45 leerlingen van 4 vwo een bezoek aan de vmbo-VAKschool. Bij elkaar in de keuken kijken was het doel. Met enkele workshops ervaarden ze hoe het is om op de VAKschool te zitten. Dit bezoek maakte deel uit van de projectweek.

Ieder jaar organiseert Dockinga College havo/vwo een projectweek voor leerlingen van 4 havo, 4 vwo en 5 vwo. Tijdens deze week vinden er allerlei activiteiten plaats. Denk aan het bezoeken van het Rijksmuseum met geschiedenis, het doen van een project over duurzaamheid met aardrijkskunde, deelnemen een 24-uurse SUP-estafette met LO of het project Talen (Latijn, Duits en Frans).

Voor de klassen 4 vwo stond het bezoek aan de VAKschool op het programma. Hier maakten ze met een aantal workshops kennis met de lessen die op de VAKschool worden gegeven. Bij BWI (Bouwen, Wonen en Interieur) maakten de leerlingen een serveerplank en bij PIE (Produceren, Installeren en Energie) mochten ze gaan laseren. Daarnaast kregen ze de keuze uit drie opties: deelnemen aan de LEGO League (programmeren van een LEGO robot), kennismaken met VR en een video maken of het maken van een display en het uitvoeren van een foto-opdracht optische illusie.

Het bezoek aan de VAKschool werd dit jaar voor het eerst georganiseerd. ,,Met deze dag hopen we de blik van onze leerlingen te verbreden in het kader van kansengelijkheid. Ook het bouwen van bruggen tussen deze twee scholen is een goede manier om meer begrip voor elkaar te creëren, elkaar te inspireren en meer samen te werken. Niet alleen voor onze leerlingen, maar ook voor ons als docenten en teamleiders”, aldus Tineke Everaarts, teamleider bovenbouw.

In de toekomst hoopt Everaarts dat leerlingen van de VAKschool een kijkje bij de havo/vwo-leerlingen komen nemen. 

Verslag van de dag

Op de eerste dag van de maand juli omhelzen hoge muren, lange gangen & immense glazen wanden met warmte & wijsheid de leerlingen van vwo 4 van het Dockinga College. De groep is beetje onwennig, een tikje nerveus en tegelijk nieuwsgierig: wat heeft de VAKschool te bieden?

Na een uurtje houtbewerking, koken, dwalen door Parijs of het huis Anne Frank met behulp van een vr- bril is de vraag beantwoord: de VAKschool biedt enorm veel! Denkers worden doeners en met rode koontjes van trots en opwinding worden de resultaten van de workshops getoond.

De ochtend was niet alleen verrassend en verrijkend, maar vooral vernieuwend voor zowel de leerlingen als voor de docenten.