Leerlingen DCQuest exposeren ‘verborgen schatten’ in Museum Dokkum

DOKKUM – Leerlingen uit de tweede klas havo/vwo van het Dockinga College, die een speciaal vak volgen genaamd DCQuest, exposeren vanaf vrijdagmiddag hun archeologische vondsten in Museum Dokkum. De leerlingen zijn louter enthousiast dat het museum ruimte beschikbaar stelt voor hun vondsten. “Dit is echt hiel spesjaal,” vertelt tweedeklasser Damian Goedendorp. 

Afgelopen weken hebben de leerlingen gespeurd in de regio met behulp van onder andere een metaaldetector. Tijdens het project ‘verborgen schatten’ werd archeoloog Robbert Veld uitgenodigd om de gevonden voorwerpen te bekijken. Leerling Aukje van DCQuest vertelt over wat Veld van hun vondsten vond: “De munten dy’t wy fûn hawwe wiene wol moai en ien fan de potdiggels dy’t wy ek fûn ha. Dy hie de archelooch noch nea earder sjoen.”

De meest opvallende vondst werd zo’n zes jaar terug al gevonden, na onderzoek van Veld deed blijken dat het ging om een versteende zee-egel. Deze is vermoedelijk tussen de 30 en 100 miljoen jaar oud. De zee-egel werd gevonden toen de werkzaamheden aan de Sintrale As in volle gang waren.

Tijdens het vak Dockinga College Quest worden leerlingen getraind om op projectbasis aan opdrachten te werken. Deze manier van opleiden begint al in klas 1. De tentoonstelling van de tweedeklassers is van vrijdagmiddag 26 november 16:00 uur tot en met 2 december a.s. te bekijken in Museum Dokkum.