Leerlingen havo en vwo halen geld op door ‘gewoon te leven’

De hond uitlaten, voetballen en huiswerk maken: scholieren van het Dockinga Collega in Dokkum zamelden afgelopen weken op een bijzondere manier geld in voor slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Ze werden gesponsord om hun gewone leven te leiden. De actie bracht voorlopig 500 euro op en loopt tot eind mei.

,,Door de verschrikkelijke gebeurtenissen in Oekraïne realiseren we ons hoe bijzonder het is om in vrede en vrijheid te leven”, verklaren de organiserende leraren van de school. ,,Ineens werd voor de leerlingen hun kamer opruimen, naar school fietsen of een serie kijken iets bijzonders dat zij wel kunnen en hun leeftijdsgenoten in Oekraïne niet.”

Dockinga College organiseerde de sponsoractie als onderdeel van de paasviering. Op Witte Donderdag schreven en tekenden de leerlingen daarnaast op een geel/blauw papier een bemoedigende boodschap voor de Oekraïners.

Op het plein voor het schoolgebouw vormden de leerlingen met z’n allen de kaart van Europa, bestaande uit blauwe en gele papieren die scholieren boven hun hoofd hielden. Oekraïne lag op deze kaart in het midden. Terwijl een drone inzoomde draaiden de leerlingen hun papier om met elk een boodschap zichtbaar voor de inwoners van Oekraïne. De paasactiviteit werd afgesloten met live muziek en een lekkere paasstol.

Tijdens de paasviering is een video gemaakt als steunbetuiging voor de oorlog in Oekraïne: