Ze waren beiden als interim directeur aangenomen, die tijdelijke aanstellingen zijn definitief gemaakt: Herman Kraak en Hilbrand Visser sturen vanaf nu samen het Dockinga College aan. De directeuren van de open christelijke scholengemeenschap in Dokkum en op Schiermonnikoog kiezen met een voortvarende koers voor mooi en goed onderwijs, zowel inhoudelijk als wat onderwijshuisvesting betreft.
Herman Kraak is directeur van de school voor havo, atheneum en gymnasium. Hilbrand Visser is directeur van het vmbo. Die school krijgt als eerste met andere huisvesting te maken. Het Dockinga College werkt in Dokkum gefaseerd toe naar één school voor alle vmbo-routes, aan de Birdaarderstraatweg.
Het beste van twee werelden
Aan de Woudweg wordt nu lesgegeven aan leerlingen van de gemengde en theoretische leerweg. Aan de Birdaarderstraatweg zitten de leerlingen van de basisberoepsgerichte en kaderberoepsgerichte leerweg. “We brengen het beste van twee werelden samen: vier leerwegen op één locatie. Bij ons is 2 + 2 straks 1!”, aldus Visser.
De eerste verandering vindt volgend schooljaar plaats. Leerlingen die op het Dockinga College beginnen in een vmbo-brugklas, starten het schooljaar 2025-2026 aan de Birdaarderstraatweg. Het schooljaar daarop, 2026-2027, verhuizen ook de leerlingen van vmbo-gt leerjaar 2, 3 en 4 naar de Birdaarderstraatweg.
Eén brede vmbo-school
Directeur Visser: “Onze locatie aan de Birdaarderstraatweg wordt één brede vmbo-school voor alle vmbo-routes. Er zitten veel voordelen aan het hele vmbo op één locatie. Zo kan er gemakkelijker geschakeld worden tussen niveaus: leerlingen kunnen bijvoorbeeld een vak van een ander niveau kiezen en dat op dezelfde locatie volgen.”
Leerlingen van de theoretische leerweg kunnen nog steeds soepel doorstromen naar havo, zowel in de onderbouw als met een tl-diploma in havo 4. “Vanuit één vmbo blijven we intensief samenwerken met onze collega’s van havo, atheneum en gymnasium. Het Dockinga College is een eenheid: we bieden als school alle niveaus aan en we zorgen er altijd voor dat leerlingen op de juiste plek zitten.”
Onderwijshuisvesting in beweging
Samen met gemeente Noardeast-Fryslân en andere scholen is het Dockinga College al een tijdje bezig met het maken van plannen voor nieuwe onderwijshuisvesting in Dokkum. De directeuren vertellen hierover: “De onderwijskundige wens om mooi en goed onderwijs te maken voor al onze leerlingen, valt nu praktisch samen met de ruimtelijke ontwikkelingen: de onderwijshuisvesting komt in beweging. Op termijn wordt het gebouw van vmbo-gt gesloopt, daarom zetten we volgend schooljaar de eerste stap door de brugklassers aan de Birdaarderstraatweg te laten starten.”