Stembureau scholierenverkiezing geopend

Onder het motto “Je leert het meest over verkiezingen door zelf te ervaren hoe verkiezingen werken” zijn vandaag de scholierenverkiezingen op locatie havo/vwo bovenbouw gestart. Lokaal 4, waar anders het vak Maatschappijleer wordt gegeven, is omgetoverd tot stemlokaal. Leerlingen bemannen het stembureau. Met een rood potlood brengen de havo en vwo bovenbouw leerlingen hun stem uit op de politieke partij van hun voorkeur. Op deze manier wil het Dockinga College haar leerlingen politiek bewust maken. Leerlingen krijgen hiermee inzicht in de thema’s die belangrijk zijn in de samenleving en voor hun eigen toekomst.

Politiek bewustzijn: nadenken over maatschappelijke thema’s

Leerlingen leren veel over politiek op de bovenbouw, onder andere bij het vak maatschappijleer. Volgens Jouke Roersma, docent Maatschappijleer, is het belangrijk dat ze de theorie kunnen vertalen naar de praktijk. De Tweede Kamer verkiezingen die deze week worden gehouden is hiervoor een mooie kapstok. “Verkiezingen lenen zich goed voor om het proces van nadenken over maatschappelijke thema’s op gang te brengen. Leerlingen moeten leren hoe het werkt in de wereld. Daar heeft school een belangrijke rol in. Door de verkiezingen in de school te halen, ontstaat er bewustzijn. Leerlingen leren vragen te stellen over voor hun belangrijke thema’s en krijgen ze inzichten.”

Bezoek Douwe de Vries

Op uitnodiging van de school bracht Douwe de Vries, woonachtig in de regio, lid van het CDA en verkiesbaar voor de Tweede Kamer, vandaag een bezoek aan de school. Hij ging naar aanleiding van vragen met de leerlingen in gesprek over belangrijke thema’s, zoals kernenergie, ontslagrecht, suikertax, profilering van de regio in Den Haag en een virus paspoort.   
“Ook het in gesprek gaan met een politicus is het in de praktijk brengen van wat er geleerd wordt uit de boeken”, zegt Jouke Roersma. In voorbereiding op dit gesprek hebben de leerlingen zich verdiept in de verschillende verkiezingsprogramma en op basis hiervan kritische vragen voorbereid. 

Na afloop van het gesprek met Douwe de Vries brachten de aanwezige leerlingen hun stem uit in het stemlokaal.

Bekijk het item wat RTV-NOF maakte over de verkiezingen