Gymnasium
Het gymnasium is een opleiding geschikt voor leerlingen met een vwo-advies en die interesse hebben in talen en culturen. De opleiding duurt 6 jaar. Je start in klas 1 in een brugklas havo/vwo (havo | atheneum | gymnasium). Je kunt kiezen tussen twee vormen van leren: regulier en DCQuest.
Regulier
De reguliere leerroute is de normale leerroute; je start in klas 1 en stroomt daarna door naar het niveau wat bij je past (bijvoorbeeld 2 gymnasium). De reguliere leerroute is iets voor jou als je het prettig vindt om door de docent begeleid en gestuurd te worden in het leren en bij het maken van huiswerk. Bij het samenstellen van de klassen kijken we goed naar waar je woont, zo kun je zoveel mogelijk samen naar school fietsen! Meer over de reguliere onderwijsroute lees je op deze huidige pagina.
DCQuest
DCQuest staat voor Dockinga College Quest (DCQuest/DCQ) en is een manier van leren op de havo, het atheneum en gymnasium. DCQuest vraagt van jou een onderzoekende houding, een nieuwsgierige blik en zelfstandigheid. Je wordt iets minder gestuurd door een docent, zoals bij de reguliere onderwijsroute. Wil je hier meer over weten? Kijk dan op deze pagina.
Onderbouw en bovenbouw
Onderbouw
Het eerste jaar start je samen met je nieuwe klasgenoten met het vormen van een fijne klas. Goed nieuws: je zal niet alleen je klasgenoten veel zien maar ook alle andere brugklassers die in hetzelfde gebouw zitten als jij. We gaan aan de slag met het leren plannen en leren en je ontdekt wie je bent en waar jouw talenten liggen. In leerjaar 3 maak je een keuze voor een profiel en vakkenpakket.
bovenbouw
Op de bovenbouw bieden wij leerlingen een volwaardige pakketkeuze aan. Je kunt in leerjaar 3 kiezen uit vier profielen:
-
- Cultuur en Maatschappij (C&M)
- Economie en Maatschappij (E&M)
- Natuur en Gezondheid (N&G)
- Natuur en Techniek (N&T)
Dat we met deze profielen een volwaardige pakketkeuze aanbieden, is uniek in Dokkum en omgeving! Je kunt zelfs een dubbelprofiel kiezen, of een extra vak.
Welk profiel je kiest, hangt af van de vervolgstudie die je wilt gaan doen. Samen met de coach en/of de decaan maak je een juiste profielkeuze.
Veelgestelde vragen
Waarom kiezen voor het Gymnasium?
Het is een leuke en uitdagende opleiding, waarvoor je nu de keuze hebt! Twijfel je of je het gymnasium wel aankunt? Probeer het gewoon! Lukt het niet, dan kun je Latijn en Grieks laten vallen en kun je alsnog atheneum gaan doen. Dat is helemaal niet erg: je hebt het in ieder geval geprobeerd. De vraag is dus eigenlijk: Waarom zou je het niet doen? Wij heten je graag van harte welkom bij ons op het gymnasium!
“Quidquid discis, tibi discis | Alles wat je leert, leer je voor jezelf”
Vanaf welk leerjaar krijg ik de talen Grieks en Latijn?
De lessen Latijn starten halverwege het schooljaar. Daardoor kan elke leerling in klas 1, halverwege het schooljaar nog besluiten om gymnasium te doen. Leerlingen uit DCQuest en de reguliere brugklas volgen samen met leerlingen uit klas 1 gymnasium de lessen Latijn. Aan het einde van het eerste schooljaar krijgt elke leerling een advies. Krijg jij het advies om door te gaan met het gymnasium, dan kun je vanaf klas 2 de lessen Latijn en Grieks volgen.
“Non scholae sed vitae discimus | Je leert niet voor school, maar voor het leven”
Wat heb je aan Grieks en Latijn?
Door het bestuderen van de Griekse teksten en cultuur leer je nadenken over de verbanden tussen vroeger en nu. Je leert hoe de Grieken bijvoorbeeld dachten over leven en dood, de democratie en vreemdelingen en hoe wij daar nu tegenover staan. Ook ga je begrijpen waarom in de beeldende kunst en de literatuur veel dingen zijn zoals ze zijn. En wat de invloed daarvan is geweest in de huidige tijd. Wist je bijvoorbeeld dat veel gebouwen van nu elementen van de Griekse en Romeinse bouwkunst bevatten? Ook leer je Griekse mythes herkennen. Grieks is een vak dat voor iedereen interessant is.
Kennis van het Latijn helpt je bij het leren van andere talen, die vaak uit het Latijn zijn ontstaan. Denk maar aan het Frans, Spaans of Italiaans. Verder leer je bij Latijn goed na te denken en om nauwkeurig te werken. Je moet immers goed kijken naar naamvallen en zinsopbouw. Bovendien is de kennis van het Latijn nuttig bij veel studies op de universiteit. In veel richtingen (geneeskunde, recht en biologie) worden ook Latijnse termen gebruikt. Daarnaast komt kennis van Latijn ook goed van pas bij talenstudies, cultuurstudies en filosofie. Een gymnasiumdiploma is niet verplicht voor het volgen van een vervolgopleiding in één van deze richtingen, maar het kan je wel enorm helpen.
Wat voor activiteiten worden er georganiseerd?
Voor de gymnasiumleerlingen worden er allerlei activiteiten georganiseerd. In de onderbouw ga je bijvoorbeeld naar themapark Archeon of naar Xanten. In de bovenbouw ga je op werkweek naar Rome. De gymnasiumleerlingen organiseren ook zelf activiteiten, bijvoorbeeld de gymnasiumdag. Dit is een dag waarop je geen lessen volgt, maar allerlei leuke activiteiten doet met de gymnasiasten uit klas 1 t/m 6. Ook worden er lezingen en filmmiddagen georganiseerd en doen onze leerlingen mee aan de jaarlijkse pubquiz en vertaalwedstrijd Latijn en Grieks in Leek.
HAVO/VWO IS DE SCHOOL MET OOG VOOR HET INDIVIDU