Havo/vwo

Leerlingen die kiezen voor de reguliere afdeling, hebben minimaal havo vanuit de plaatsingswijzer. De reguliere afdeling spreekt je aan als je het prettig vindt om door de docent gestuurd en begeleid te worden in het leren en bij het maken van huiswerk. Bij het samenstellen van de klassen kijken we goed waar je woont. Elke klas krijgt een klassenmentor die het hele jaar door de klas begeleidt.
Heb je een plus-niveau, dan kun je ook kiezen voor de reguliere brugklas om een jaar te wennen aan hoe het op de middelbare school werkt. Je hoeft dus niet persé meteen te starten op het gymnasium, ook al heb je dat niveau en advies van de basisschool wel gekregen.

Havo/vwo onderbouw

Dit jaar start je samen met je nieuwe klasgenoten met het vormen van een fijne klas. Goed nieuws: je zal niet alleen je klasgenoten veel zien maar ook alle andere brugklassers die in hetzelfde gebouw zitten als jij. We gaan aan de slag met het leren plannen en leren en je ontdekt wie  je bent en waar jouw talenten liggen.

In klas 3 krijgen de leerlingen hun eerste keuze op gebied van vakkenpakket. Die keuze is bepalend voor hun verdere schoolloopbaan. Om een goede en passende keuze te maken, hebben wij een eigen decaan. Het valt dus niet onder het mentoraat. De decaan is opgeleid en geheel op de hoogte van de huidige regelgeving en houdt alle veranderingen bij zodat hij alle leerlingen de juiste informatie kan geven om een goede, afgewogen keuze te maken. De mentoren houden zich bezig met de ondersteuning op gebied van studievaardigheden en de decaan op gebied van keuzes maken die bij je passen.

Havo/vwo bovenbouw

Op de bovenbouw bieden wij de leerlingen een volwaardige pakketkeuze aan. Zowel EM, CM, NG en NT zijn te kiezen. Dat is uniek in Dokkum en omgeving. Je kunt zelfs een dubbelprofiel kiezen of een extra vak.

Voor leerlingen die in een bepaald vak excelleren, kunnen dat vak versneld afronden (vervroegd examen doen) of het vak op een hoger niveau afronden (Engels op vwo bijvoorbeeld en de rest van de vakken op havo). Er komt dan een extra aantekening op je diploma te staan. Ook kun je voor Duits een Goethe-certificaat halen waarbij je voordeel kunt hebben op een aantal opleidingen.

Onze school biedt als een van de weinigen BSM op de havo aan. Dat staat voor Sport, Bewegen en Maatschappij. Dit vak gaan verder dan alleen LO (lichamelijke oefening). Bij BSM leren onze leerlingen dat de wereld groter is dan alleen hun eigen wereld. De kern van BSM is in het leren bewegen, kiezen, arrangeren en begeleiden in bewegingssituaties, niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Kortom, het is een leervak in beweging. Onze leerlingen begeleiden en verzorgen onder andere de sportdagen in het basisonderwijs en allerhande sportieve bezigheden in en om Dokkum. De maatschappij is dichtbij.

We bieden ook kunstvakken en Fries als examenvakken aan. Met de verscheidenheid aan keuzes op onze school spreken we alle leerlingen aan: voor iedereen is er een route beschikbaar die past bij de interesses en talenten van onze leerlingen.

Activiteiten

Het hele jaar door worden diverse activiteiten georganiseerd:

  • Sportactiviteiten (voetbal, volleybal basketbal etc.)
  • Schoolfeesten (disco, gala-avond)
  • Watersport
  • Klassenactiviteiten
  • Spetterend afscheid examenleerlingen
  • Werkweken (een reis om naar uit te kijken)

Aanbod uniek in de regio

  • Debatingclub
  • Wetenschapsoriëntatie
  • De mooiste practicumlokalen op hoog niveau