Onderwijs

Op de vmbo-VAKschool worden leerlingen opgeleid om na vier jaar te kunnen starten met een mbo-opleiding. De vmbo-VAKschool biedt twee leerwegen aan:

  • vmbo basisberoepsgerichte leerweg
  • vmbo kaderberoepsgerichte leerweg

Meer informatie hierover is hier te vinden.

Onderwijs onderbouw

De onderbouw van de vmbo-VAKschool kent twee soorten klassen:

  • klassen die niet meer dan 24 leerlingen tellen en waarbij nog geen onderscheid gemaakt wordt tussen de basisberoepsgerichte- of kaderberoepsgerichte leerweg.
  • klassen die een kleine groepsgrootte hebben: maximaal 15 leerlingen. Hierin zitten leerlingen met een leerwegondersteuning (LWOO) indicatie. Deze klassen hebben een aangepaste lessentabel. Er ligt iets meer accent op praktijkvakken. In eerstgenoemde klassen kunnen ook een aantal leerlingen zitten die recht hebben op LWOO. Uiteindelijk stromen alle leerlingen na leerjaar 1 door naar de basisberoepsgerichte leerweg òf naar de kaderberoepsgerichte leerweg.

Onderwijs bovenbouw vmbo-profielen

Aan het einde van het tweede jaar van de basisberoepsgerichte en kaderberoepsgerichte leerweg kiest iedere leerling een profiel. Leerlingen krijgen in jaar 3 en 4 circa 12 uur per week les in het gekozen profiel.

Er is keuze uit vier profielen:

  • Bouwen, Wonen & Interieur (BWI)
  • Produceren, Installeren & Energie (PIE)
  • Zorg & Welzijn (ZW)
  • Media, Vormgeving & Ondernemen (E&O) 

Skills

Dit schooljaar (2023-2024) zijn we gestart met een nieuw vak: Skills. Bij dit vak draait het om jouw talent. Wat wil je graag leren? Waar ben je nieuwsgierig naar? Of waar ben je goed in en wil je graag laten zien? Blink uit in jouw talenten!

Skills leerjaar 1 & 2

Iedere leerling maakt een keuze voor een talentstroom. Dit volg je dan een halfjaar lang, twee lesuren per week. Je kunt kiezen uit sport en lifestyle/fitness, interieurontwerp en design, fotografie, de wereldkeuken, green skills, fashion en styling en gitaarspelen.

Tijdens het andere halfjaar werk je aan het verbeteren van jouw basisvaardigheden op het gebied van taal, rekenen en digitale geletterdheid. Want naast beter leren rekenen, lezen en schrijven, is het ook belangrijk dat je leert veilig en bewust gebruik te maken van digitale technieken. Daarmee bereiden we je voor op de ‘digitale’ toekomst; op school, bij een vervolgstudie, op het werk of in je verdere dagelijks leven.

Skills leerjaar 3 & 4

In jaar 3 werk je onder andere aan je digitale portfolio voor het vak Culturele en Kunstzinnige Vormgeving (CKV). En aan het verbeteren van je rekenvaardigheden. In klas 4 staat burgerschap centraal en rond je het vak af met een aantal lessen examentraining. Zo ga je goed voorbereid de eindexamens in!