Herdenking fusillade aan Woudweg in Dokkum: “It grypt my noch altyd oan”

DOKKUM – Leerlingen van het Dockinga College locatie vmbo-gt en burgemeester Johannes Kramer hebben maandagochtend kransen gelegd bij het verzetsmonument aan de Woudweg in Dokkum. Op 22 januari 1945 werden daar twintig mannen gefusilleerd op bevel van de Duitsers. 

Het was een vergeldingsactie van de bezetter, als wraak voor een verzetsactie in De Valom. Daarbij kwamen een Duitse SD’er en zijn chauffeur om het leven. De Duitsers wezen toen twintig gevangenen uit Noord-Nederland aan. Eind januari 1945 werden zij in Dokkum van het leven beroofd.

LIVESTREAM

Met een herdenking in de Fonteinkerk en de kranslegging werd daar maandag bij stilgestaan. Normaliter zijn meer betrokkenen en familie van de slachtoffers aanwezig, maar vanwege de coronamaatregelen was de herdenking nu via een livestream te volgen. Een kleine groep leerlingen van het Dockinga College was wel aanwezig en droeg gedichten voor. Ook bestuurder Geert van Lonkhuyzen van het Dockinga College en burgemeester Kramer van Noardeast-Fryslân hielden toespraken.

Een van de slachtoffers van de fusillade was dokter Jarl Ruinen uit Ee. Hij werd op 22 januari 1945 doodgeschoten. De 85-jarige Lubbert Visser weet dat nog als de dag van gisteren. Hij was bevriend met de zoon van Ruinen. “Ik ferjit it nea wer. It grypt my altyd noch oan. Se kamen by ús en seine tsjin myn maat; dyn heit is dea. It wie ferskriklik.”

Bron: RTV NOF

Bekijk de herdenking hier terug:

Dockinga College herdenkt jaarlijks

Het Dockinga College voelt zicht verbonden met de lokale geschiedenis. Daarom heeft de school het oorlogsmonument aan de Woudweg in Dokkum geadopteerd. Jaarlijks organiseren we op 22 januari een herdenking.
> Lees meer over de jaarlijkse herdenking

Foto’s herdenking

Foto’s: Koos Scherjon