MAGISTER

INLOGGEN

INFORMATIE

<< Terug

Leerlingen Dockinga terug naar de Koude Oorlog

28 januari 2019 Locatie VMBO-GT

Gastles brengt geschiedenis dichtbij

Leerlingen Dockinga terug naar de Koude Oorlog

DOKKUM- Twintig jaar was ze. Maar alles wat een twintigjarige in het vrije westen mocht, was er voor haar niet bij in de Duitse Democratische Republiek (DDR), ofwel voormalig Oost-Duitsland.

Met een gastles voor alle derdeklassers Duits en Geschiedenis bracht Zeitzeuge Claudia Müller een van de gevaarlijkste periodes uit de wereldgeschiedenis dichtbij voor de leerlingen van het Dockinga College VMBO-GT aan de Woudweg.

Als kind hoorde je al in de communistische leer en jeugdbeweging te worden ingewijd. Wie daar niet aan deelnam lag er meteen uit. Een opleiding en carrière kon je op je buik schrijven. Wie een eigen mening had werd al helemaal in de gaten gehouden door de vele spionnen die voor de regering werkten. Wie het lef had om over de Muur het land te proberen te ontvluchten werd doodgeschoten. Claudia Muller maakte het van nabij mee.

De gastles maakt deel uit van een project rond de Koude Oorlog bij de vakken Duits en Geschiedenis. In de lessen wordt er veel aandacht aan besteed. Daarbij wordt ook ingegaan op hedendaagse politieke ontwikkelingen, zoals de plannen van president Trump voor de bouw van een muur. Verder blijkt de Koude Oorlog helemaal niet voorbij, maar juist actueler dan ooit door de opgelopen spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten. Voor veel leerlingen was de gastles extra bijzonder omdat zij aan het einde van dit schooljaar op excursie gaan naar Berlijn.


 

NieuwsArchief

NieuwsArchief