MAGISTER

INLOGGEN

INFORMATIE

<< Terug

Schoolschaken NK voorronde

13 december 2019 Locatie HAVO/VWO Dokkum

Schaken tussen pepernoten en speculaas: Dockinga in NK-voorronde

 

Games worden op het scherm gespeeld, maar ook het eeuwenoude schaakspel  is digitaal gegaan. De slimste schaakcomputers verslaan tegenwoordig grootmeesters. Op vrijdagmiddag 6 december speelde een Dockinga-team mee in de voorronde van het NK voortgezet onderwijs. Er deden 25 scholen uit heel Nederland mee. Ondanks alle medewerking van mediathecaris Wilman konden de gereserveerde schoollaptops geen verbinding maken met het toernooi. Op het laatste nippertje fiksten we dit nog met van huis meegenomen pc’s.

Jammer genoeg ontbrak een van onze opgegeven spelers. De andere drie krijgers moesten even wennen aan het hoge speeltempo, van minder dan een kwartier per partij. Op schaakclub ‘De Donger’ hadden zij juist geleerd: niet te vlug zetten, eerst nadenken! Na twee onwennige, roemloze nederlagen herstelden zij zich goed en speelden drie keer gelijk. Van de 21 partijen werden er 8 gewonnen. Berend Adema en Camiel de Jager scoorden 3 uit 7, dus bijna 50 %. Eerste klasser Peter Groen moest met 2 uit 7 genoegen nemen. In de mediatheek werden nederlagen verzacht met pepernoten en speculaas, restjes van Pakjesavond. 

Voor dit debuterende D-team zou deelname aan de nationale finale in het Eindhovense PSV-stadion te hoog gegrepen zijn. Wel mag deze NK-voorronde een stimulans zijn voor het schaken op  Dockinga. Dan valt er te denken aan een massa-simultaan tegen een oud-leerling of aan een toernooi, inclusief wedstrijd tussen leerlingen en docenten. Hoe dan ook, eerst is iedereen die kan schaken welkom op ons wekelijks uur, dinsdags 14-15 ur in lokaal 5. Alle keren met gewone borden en stukken….

Robert Ubels (docent wiskunde) en Bernard Keizer (jeugdleider sc De Donger)

NieuwsArchief

NieuwsArchief