MAGISTER

INLOGGEN

INFORMATIE

<< Terug

Tophavisten op Dockinga 

15 juni 2020 Locatie HAVO/VWO Dokkum

Dat de profielwerkstukken van Iza van der Gang (5 havo) en Alexander van Meekeren (5 havo) van ongekend niveau waren was al opgemerkt door hun begeleiders. De cijfers logen er dan ook niet om: Iza werd beloond met een 9,4, terwijl Alexander zijn meesterwerk met een 9,6 afsloot. 

Een goed profielwerkstuk begint vaak met een interessante, originele vraag. Zo besloot Iza uit te zoeken hoe je als uitwonende student gezond én goedkoop kunt koken. Bij de meeste studenten klinkt dat als een utopie, maar Iza bewees het tegendeel. Met haar kookboekje Gezond Smullen hoeven ouders zich geen zorgen te maken over de vitamine-inname van hun studerend kind. Bij Alexander bracht zijn fascinatie voor de chemie hem bij het onderwerp verf. Is dure verf nu echt beter dan goedkope verf? “Verf van de Action is toch per definitie troep?!” Een schilder zal dit beamen, maar iemand als Alexander neemt daar geen genoegen mee. Met zelf ontwikkelde experimenten - waar zelfs professionals van onder de indruk waren - besloot hij het te onderzoeken. Hoewel de verf van de Action buiten schot bleef, bleek goedkope verf zich bij blootstelling aan water beter te houden.

Op de locatie havo/vwo creëren we door de begeleiding van docenten met veel wetenschappelijke know-how een klimaat waarin leerlingen hun talenten kunnen ontdekken en ontplooien. De werkstukken van Iza en Alexander zijn hier een goed voorbeeld van. Zij zijn dan ook door hun begeleiders genomineerd voor onze jaarlijkse Paesens-prijs, waarbij geselecteerde werkstukken door een vakjury nader worden bekeken om te bepalen wie nu het beste werkstuk heeft gemaakt.

De Leeuwarder Courant had ook oog voor de kwaliteiten van onze leerlingen. In de Toptalent-bijlage van donderdag 4 juni stond dan ook een artikel over beide werkstukken. Daarnaast was er aandacht voor de zwart-wittekeningen die Alexander heeft gemaakt als praktijkopdracht voor het vak beeldende vorming. Voor de coronacrisis konden docenten en leerlingen zijn creaties dagelijks bewonderen in de gang naar de personeelskamer, waar regelmatig kunstwerken te bewonderen zijn van onze leerlingen.

De creaties van Alexander zijn te bewonderen op zijn Instagram-account: _alex.drawings
Op onderstaande link is de Toptalent-bijlage te lezen, onderaan de webpagina.
https://www.lc.nl/friesland/Bezoek-hier-de-online-galerie-waar-talentvolle-scholieren-exposeren-25712115.html

Pagina 4: profielwerkstuk Alexander van Meekeren: ‘Blik op verf’.
Pagina 11: interview met Alexander van Meekeren over zijn zwart-wittekeningen.
Pagina 15: profielwerkstuk Iza van der Gang: ‘Gezonde en goedkope maaltijd’.


UV-testopstelling - Alexander van Meekeren


Gezond Smullen - Iza van der Gang


Steenbok - Alexander van Meekeren


Hert - Alexander van Meekeren

NieuwsArchief

NieuwsArchief