MAGISTER

INLOGGEN

INFORMATIE

<< Terug

Uitwisseling partnerstad Fulda

11 juli 2019 Locatie HAVO/VWO Dokkum

FULDA MEETS EUROPE : LEERLINGEN VAN HET DOCKINGA COLLEGE ,  TSJECHISCHE EN DUITSE LEERLINGEN ONTMOETEN ELKAAR VOOR EEN UITWISSELING IN FULDA

                                                        ‘Vriendschap is een geschenk’
 
Dit jaar bestaat de stad Fulda in de deelstaat Hessen ( D) 1275 jaar. Dit feit wordt groots gevierd met allerlei activiteiten. Van 27-06-2019 tot en met 30-06-2019 vonden de stadsfeesten plaats, waarvoor ook internationale bevriende relaties werden uitgenodigd. De Duitse stad Fulda is de partnerstad van Dokkum. Verbonden zijn de twee steden door de missionaris Bonifatius, die, zoals bekend in Dokkum in 754 na Christus vermoord is en die, zoals wellicht minder bekend is, in Fulda begraven is. De later tot heilig verklaarde Bonifatius was in 680 n. Chr. als Wynfrith  in Crediton (UK) ter wereld gekomen.

Ter gelegenheid van het jubileum werd er via de heren W. Kleine en T. Jorna van het Vriendschapscomité Dokkum- Crediton -Fulda  ook een groep van 10 leerlingen en 2 docenten van de bovenbouw van het havo-vwo van het Dockinga College uitgenodigd om aan een uitwisselingsproject deel te nemen. Het Vriendschapscomité sponsorde de trip  gedeeltelijk. Daarnaast mocht de groep leerlingen nog sponsorgelden ontvangen van de Rotary Club Dokkum, die het fenomeen jeugduitwisselingen in Europa ook een warm hart toedraagt. Ten slotte werden er door de jeugd zelf nog allerlei activiteiten ontplooid waarvoor sponsorgelden opgehaald werden, die de financiering van de trip tot doel had.

Na maandenlange voorbereidingen was het op 28 juni dan eindelijk zover. De groep van 10 vwo-leerlingen en hun 2 docenten gingen samen op weg naar Fulda om daar samen met een groep jongeren uit de partnerstad  Litoměřice (CZ/ Leitmeritz in het Duits ) en Fulda het 1275-jarig bestaan van de stad te vieren.  De stad Litoměřice ligt in Bohemen, een gebied waarin in het verleden veel Duitstaligen woonden.

Op zondag, 30 juni  vond  op het stadhuis de officiële ontvangst door de  burgemeester van Fulda, Dag Wehner.                                                                      
Hij heette de leerlingen en docenten uit Dokkum en  Litoměřice hartelijk welkom en vertelde over het belang van vriendschappen tussen steden en mensen in Europa .

Daarna kregen leerlingen een rondleiding door de prachtige zalen van het Stadtschloss, het barokke paleis van de stad Fulda.

Andere programmapunten waren : een bezoek aan een klimpark in de Rhön en de wandeling ernaar toe, een bezoek aan de stad Frankfurt, en een bezoek aan het open luchtmuseum Point Alpha, een open luchtmuseum bij de stad Geisa op de voormalige grens tussen Oost- en West- Duitsland. In de vrije tijd kregen leerlingen verder de mogelijkheid om te gaan zwemmen, te midgetgolfen of de het stadsfeest in Fulda te bezoeken. ’s Avonds verzamelden ze in de groepsruimte, om daar samen een film te kijken of te sporten.  Zo werd er ook een volleybaltoernooi gehouden, waarbij de verschillende nationaliteiten tegen elkaar speelden.  De leerlingen hebben volgens eigen zeggen het meest genoten van de sfeer en het opdoen van  internationale sociale contacten. Ook de docenten vonden het interculturele gehalte van de excursie het belangrijkste. Met een dergelijke uitwisseling kun je leerlingen de Europese dimensie laten beleven.  “Dat is het mooiste wat er is, zo zegt docente Annalien Prozée.”  Demi Groenevelt is het roerend met haar eens: “Het was geweldig!”

NieuwsArchief

NieuwsArchief