Jaarlijkse herdenking online te bekijken

Ieder jaar op 22 januari worden de 20 gevangenen die gefusilleerd werden tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht. Bij het monument komen nabestaanden en genodigden samen voor de kranslegging. Dit jaar wordt de herdenking anders georganiseerd.

De kranslegging en de toespraken zijn eerder opgenomen en worden, samen met werkstukken van de leerlingen van het Dockinga College, verwerkt in een film. Deze werkstukken hebben de leerlingen thuis gemaakt. ,,We hebben de leerlingen van 2DCQ gevraagd om met dit onderwerp aan de slag te gaan en alle leerlingen hebben hieraan bijgedragen”, zegt Geert van Lonkhuyzen, dagelijks bestuurder van Dockinga College.

Dat deze gebeurtenis 76 jaar later nog steeds wordt herdacht vinden de leerlingen belangrijk. ,,Het is toch wel heel heftig geweest in die tijd en ik vind het belangrijk om er bij stil te staan dat we nu wel vrij zijn”, vertelt Yvonne Kloostra. Dit wordt door de school ook meegegeven. ,,Dat soort geweld willen we nooit meer! De vrijheid die we nu hebben moeten we koesteren”, aldus Geert van Lonkhuyzen.

Van Lonkhuyzen is ervan overtuigd dat leerlingen nu anders tegen vrijheid aankijken, omdat er door de corona crisis ook een stukje vrijheid is afgenomen. ,,Dat moet je ervoor over hebben om de vrijheid voor ons allen te kunnen koesteren, en in dit geval betekend die vrijheid onze gezondheid.”