Boekenmarkt op vmbo-VAKschool

Leesoffensief om leerlingen enthousiast te maken voor lezen

Onlangs heeft de vmbo-VAKschool het startschot gegeven voor een leesoffensief. In samenwerking met Bibliotheek Dokkum en Boekhandel Van der Velde uit Dokkum is er deze week een boekenmarkt georganiseerd voor de eerstejaars leerlingen. Recentelijk is de mediatheek op de VAKschool vernieuwd en is het boekenaanbod uitgebreid met aansprekende titels. Dit alles onder het motto “lezers worden gemaakt, niet geboren”.

Het leesoffensief is bedoeld om de leerlingen enthousiast te maken om meer te gaan lezen. Hiervoor zijn een aantal activiteiten georganiseerd, waaraan alle eerstejaars leerlingen hebben meegedaan. 

“We zijn begonnen met een bezoek aan de Bibliotheek in Dokkum, om leerlingen kennis te laten maken met de bieb en om ze lid te maken van de bibliotheek”, zegt Annemarie Peeters, teamleider onderbouw.

Ook is een medewerker van de bibliotheek bij de eerstejaars leerlingen in de klas geweest om een aantal nieuwe boeken te promoten. “Onbekend maakt onbemind. Als we leerlingen enthousiast kunnen maken over een boek, zullen ze het ook eerder gaan lenen en lezen.”

De leerlingen kunnen ook zelf aangeven welke boeken ze nog missen in de mediatheek van school, zodat deze aan de collectie kunnen worden toegevoegd.

Tijdens de boekenmarkt konden de leerlingen de boekenkraampjes van de bibliotheek en Boekhandel Van der Velde bezoeken om zo kennis te maken met de nieuwste boeken. Alle leerlingen hebben een boek gekozen, welke ze thuis of op school gaan lezen. “Door leerlingen steeds opnieuw boeken en leesmomenten aan te bieden, hopen we te bereiken dat lezen voor veel leerlingen weer een feest wordt”.