Docenten experimenteren met Virtual Reality tijdens ‘VR Experience dag’

DOKKUM – Vanaf aankomend schooljaar wil de vmbo-VAKschool van het Dockinga College virtual reality (VR) gaan gebruiken in haar lessen. Onder andere bij het nieuwe profiel Media, Vormgeving & Ondernemen (E&O) waar vanaf september mee wordt gestart. Maar ook bij een les geschiedenis of een profiel als Bouwen, Wonen & Interieur (BWI). Om de docenten hiervoor te enthousiasmeren en ze kennis te laten maken met VR, organiseerde de school op dinsdag 4 juni een VR Experience middag. Deze vond plaats bij Dokwurk te Dokkum.

VR in het onderwijs

De VR-techniek an sich is niet nieuw, maar wel als het gaat om de toepassing ervan in het onderwijs van de vmbo-VAKschool. ,,We maken hier nog te weinig gebruik van, en dat terwijl je er zoveel mee kunt doen”, aldus Keimpe-Jan Bosch, docent en initiatiefnemer van het Dockinga Innovatielab. ,,Denk bijvoorbeeld aan het met behulp van een VR-bril leren leggen van zonnepanelen of het leren maken van een fundering in de bouw. Maar je kunt VR ook prima gebruiken als aanvulling op de lesstof bij een vak als geschiedenis; door een virtueel bezoek te brengen aan het Anne Frankhuis bijvoorbeeld. De mogelijkheden zijn eindeloos!”

VR Experience

Een eerste stap was om de docenten kennis te laten met deze techniek, zodat ze enthousiast worden en geïnspireerd raken om deze techniek ook in de lessen te gaan gebruiken. Daarvoor werd een speciale middag georganiseerd, bij en in samenwerking met Sociaal ontwikkelbedrijf Dokwurk. ,,Ook zij doen veel met VR”, laat Keimpe-Jan weten. ,,We kunnen hierin samen optrekken en veel van elkaar leren.” Het doel van deze middag – met de naam VR Experience – was vooral dat de docenten gingen ervaren hoe zo’n VR-bril werkt en wat ze ermee kunnen. Een medewerker van Warp VR – een bedrijf gespecialiseerd in VR – ondersteunde hen daarbij.

Innovatielab
Om digitalisering een nog prominentere plek in het onderwijs te geven, wordt op het Dockinga College gewerkt aan het opzetten van een Innovatielab. Binnen dit lab kunnen zowel leerlingen als docenten straks werken met de nieuwste technologische toepassingen, zoals drones, VR, 3D-printers, robots en nog veel meer.

,,De VR Experience was in elk geval al een groot succes”, laat Keimpe-Jan na afloop weten. Hij omschreef de middag als volgt: ,,Het was erg enerverend en hier en daar spectaculair.”