Dockinga-leerling Anne Fleur & docent Hester Beerlings naar Oeganda voor Edukans

Hester Beerlings (links) en Anne Fleur (rechts) met vlag van Oeganda

Op donderdag 23 februari vertrekken derdejaars Dockinga-leerling Anne Fleur en Hester Beerlings, docent wiskunde & coach vmbo-VAKschool, naar Oeganda. Daar komen zij 10 dagen lang samen met Edukans in actie voor goed onderwijs voor de toekomst van dit Afrikaanse land.

Ticket naar Oeganda

Toen op het Dockinga College gevraagd werd wie er met Edukans naar Oeganda wil gaan, twijfelden mevrouw Beerlings en Anne Fleur van de vmbo-VAKschool geen moment. Beiden besloten om een motivatiebrief te schrijven, waarna een strenge selectieprocedure volgde. Anne Fleur vertelt: “In de brief heb ik uitgelegd waarom ik graag naar Oeganda wil gaan; niet alleen om te helpen, maar ook om het onderwijs in Oeganda zelf mee te maken. Nu hoor je enkel de verhalen. Ik hoop terug te keren als een betere versie van mezelf.”

Na een eerste selectie op basis van de brieven, dienden de kandidaten een presentatie in het Engels te geven. Met deze presentatie wist de vijftienjarige Anne Fleur uit klas 3 Bouw, Wonen & Interieur (BWI) zich te plaatsen voor een ticket naar Oeganda. Voor mevrouw Beerlings verliep deze procedure net iets anders: “Naast dat ik middels een brief op de oproep kon reageren, vond er een officieel gesprek plaats. Voorafgaand heb ik mij goed in Edukans en het doel van deze reis verdiept. Hoe meer ik erover las, hoe enthousiaster ik werd. Met trots kan ik nu zeggen dat ik meega naar Oeganda. En dat ik ook de mentor van Anne Fleur ben, maakt het extra bijzonder.”

Het Dockinga College doet één keer in de drie jaar mee aan een project van Edukans. Dit schooljaar is dat ‘Going Global 2022-2023 Oeganda’.

Goed onderwijs voor toekomst van Oeganda

Door de coronapandemie zaten de Oegandese leerlingen en docenten 2 jaar lang thuis, met grote leerachterstanden tot gevolg. Hoewel de schooldeuren sinds januari 2022 zijn heropend, blijkt dat veel leerlingen niet meer zijn teruggekeerd naar school. “Als we niks doen, dan heeft dat grote gevolgen voor de toekomst van heel Oeganda. Daarom reizen wij in februari 2023 met Edukans en een groep enthousiast leerlingen en docenten uit heel Nederland af naar Oeganda. Het is tijd voor actie”, aldus Hester Beerlings.

“Als docent wil ik een steentje bijdragen aan goed onderwijs voor de toekomst van Oeganda. Onder andere door mee te denken in het Oegandese onderwijs en door workshops gericht op teaching with impact te geven. Maar ik hoop daar ook iets te halen. Bijvoorbeeld nieuwe inzichten die ik met mijn collega’s kan delen. Zo kan het Oegandese onderwijs iets toevoegen aan het onderwijs hier in Nederland.”

Going Global

Het project Going Global heeft als doel om de leerachterstanden van twee jaar lockdown in Oeganda zo goed mogelijk te herstellen. Anne Fleur vertelt over de activiteiten: “Tijdens de uitwisseling word ik gekoppeld aan een Oegandese leeftijdsgenoot – buddy – om te praten over life skills (levensvaardigheden). Dit zijn vaardigheden die helpen om lastige thema’s als opkomen voor jezelf, de omgang met de leraar en het verschil tussen jongens en meisjes bespreekbaar te maken. Want wie stevig in zijn schoenen staat, heeft betere toekomstkansen. Daarom gaat het tijdens Going Global niet alleen over onderwijs en het belang daarvan, maar ook over hoe jongeren zelf invloed kunnen krijgen op hun onderwijs.”

Daarnaast is deze buddy-constructie bedoeld om culturen uit te wisselen: “In Oeganda loop ik een dag mee met basisschoolleerlingen van drie verschillende basisscholen. In de dagen erna bezoek ik een middelbare school met mijn buddy en werk ik aan mijn life skills. Nu leert slechts 30 procent van de Oegandese leerlingen door op het voortgezet onderwijs, een zeer laag percentage vergeleken met Nederland (94 procent). Tijdens deze reis wil ik ontdekken waarom slechts zo’n klein aantal doorleert door hierover met leerlingen in gesprek te gaan. Om de Oegandese cultuur écht te leren kennen, ga ik op huis- en kerkbezoek.”

Aan het eind van de reis zijn de jongeren in Oeganda en Nederland ‘ambassadors of education’.

Voorbereiding

Om in februari 2023 goed voorbereid op weg te gaan, vond op 9 en 10 december een voorbereidingsweekend plaats in Austerlitz. In dit weekend maakten Anne Fleur en mevrouw Beerlings alvast kennis met de Oegandese cultuur. Onder andere door het leren van de oogstdans en met het spel ‘clash of civilization’. “Dit spel was een echte eye-opener”, laat mevrouw Beerlings weten. “Je kijkt al snel vanuit je eigen cultuur, vaak zonder dat je het doorhebt. Iets om tijdens de reis op te letten.”

Ook werd verteld welke inentingen noodzakelijk zijn voor de reis en dat ze malariapillen dienen te slikken. “Je moet in goede gezondheid zijn als je mee op reis wilt gaan”, aldus mevrouw Beerlings.  

Dockinga College in actie

“Na onze terugkomst in maart 2023, komt heel Dockinga College in actie om zoveel mogelijk geld op te halen voor Edukans. We geven dan ook een presentatie voor de hele school”, vertelt Anne Fleur. “Sommige acties zijn nu al gestart; de afdeling Economie & Ondernemen verkoopt chocolademelk met slagroom in de kantine en op foute kersttruiendag is al 200 euro opgehaald bij docenten. In februari start nog een rozenactie en van de verkochte kaartjes van de schoolfeesten gaat een deel naar Edukans.”

Vanaf februari 2023 is de reis naar Oeganda te volgen via een blog op de actiepagina ‘Going Global’ van Edukans. Anne Fleur zal hier een aantal foto’s voor maken. “Aan de ene kant vind ik het spannend om op reis te gaan, maar ik denk dat dit een avontuur wordt om nooit te vergeten” – Anne Fleur.

Meer informatie over Edukans en Going Global staat op www.edukans.nl/project/twee-jaar-leerachterstand-inhalen-in-oeganda/

Doneren

Wil je ook een bijdrage leveren aan de toekomst van Oeganda? Dat kan door te doneren via deze link!