‘Unieke samenwerking Dockinga College en Sander Wijnstra’ Dokkum – Sander Wijnstra, eigenaar van Villa Vinostra, is samen met de afdeling Zorg en Welzijn van het Dockinga College vmbo-VAKschool een bijzondere samenwerking aangegaan. Deze samenwerking biedt de derde- en vierdejaars leerlingen de kans om op unieke wijze kennis te maken met de horeca. Horeca als keuzevak In leerjaar 3 kiezen leerlingen een aantal keuzevakken die passen bij hun profiel. Binnen het profiel Zorg en Welzijn wordt het keuzedeel ‘Gastheerschap en Horeca’ aangeboden. Dit vak is uniek op het Dockinga College en speciaal ontwikkeld voor leerlingen die zich willen oriënteren op een toekomst in de horeca. Gastlessen van een ervaren horecaprofessional Om de leerlingen een realistisch beeld te geven van werken in de horeca, verzorgt Sander Wijnstra inspirerende gastlessen. Sander runt een intiem huiskamerrestaurant, Villa Vinostra, gevestigd in een prachtig monumentaal pand in de binnenstad van Dokkum. Hier kookt hij voor groepen tot maximaal 16 personen. Daarnaast is hij actief bij DOKwurk en runt hij in de zomer zijn eigen ijssalon. Sander is geen onbekende voor het Dockinga College: samen met DOKwurk levert hij gezonde broodjes aan de kantines van de scholen. Over zijn samenwerking met het Dockinga College zegt hij: “Het is belangrijk om jongeren een praktische en inspirerende kijk te geven op het vak. Zo ontdekken ze waar hun passie ligt.” Praktijkervaring en afsluiting op school De samenwerking bestaat uit vier praktijkochtenden. De leerlingen brengen een bezoek aan DOKwurk en twee keer aan Villa Vinostra, waar ze onder begeleiding van Sander ervaring opdoen. De reeks wordt afgesloten op school, waar de leerlingen samen met Sander iets bijzonders bereiden voor hun docenten en medeleerlingen. Met deze samenwerking laat het Dockinga College zien hoe praktijk en onderwijs elkaar kunnen versterken, en hoe beroepsbeoefenaars leerlingen kunnen motiveren om hun talenten te ontdekken.