Vanaf 1 juni 2023 start Jacoba Posthumus als lid College van Bestuur bij Fierder Onderwijs. Begin februari is Wim-Jan Renkema benoemd als nieuwe voorzitter van het College van Bestuur. Per 1 juli 2023 is het College van Bestuur van Fierder Onderwijs daarmee compleet. In de periode van 1 april tot 1 juni zal Jacoba Posthumus al voor één dag in de week bij Fierder Onderwijs actief zijn.
Jacoba Posthumus is momenteel vestigingsdirecteur bij de ROC Friese Poort Leeuwarden/Dokkum, waar ze samen met een collega vestigingsdirecteur leiding geeft aan 24 onderwijsteams die onderwijs verzorgen voor zo’n 5200 studenten. Na de pedagogische academie, volgde een doctoraal onderwijskunde en later nog een master bedrijfskunde. Haar carrière begon als leerkracht in het basisonderwijs. Bij het Medisch Centrum Leeuwarden werkte Posthumus 22 jaar als opleider en in leidinggevende functies om vervolgens weer terug te keren naar het onderwijs. Ze was onder andere locatiedirecteur bij CSG Comenius in Leeuwarden en teamleider bij de Hanzehogeschool in Groningen.
Per Vroom, voorzitter van de Raad van Toezicht van Fierder Onderwijs: “Wij zijn ontzettend blij met de komst van Jacoba Posthumus vanwege haar brede onderwijskundige achtergrond en ruime ervaring. Met bevlogenheid en haar visie op onderwijs en leiderschap, vormt Jacoba Posthumus samen met Wim-Jan Renkema een uitstekend collegiaal bestuur.”
Fierder Onderwijs bestaat vanaf 1 augustus 2022. De stichting is ontstaan uit de bestuurlijke fusie tussen drie christelijke scholengemeenschappen voor voortgezet onderwijs: CSG Liudger, Dockinga College en Lauwers College. Fierder Onderwijs heeft een tweehoofdig College van Bestuur en er is één centrale afdeling voor ondersteuning en advies (denk aan afdelingen zoals HR, ICT, Financiën en Onderwijskwaliteit). Onder de stichting Fierder Onderwijs vallen elf scholen. Er wordt onderwijs aan circa 6500 leerlingen geboden, verdeeld over scholen in Buitenpost, Burgum, Dokkum, Drachten, Grijpskerk, Kollum, Schiermonnikoog en Waskemeer. Binnen de scholengemeenschappen kunnen leerlingen alle vormen van voortgezet onderwijs volgen: praktijkonderwijs, vmbo, mavo, havo, vwo en gymnasium. In totaal zijn er zo’n 800 medewerkers binnen deze locaties actief. Hoewel de besturen van de VO-scholen zijn gefuseerd, behouden de drie scholengemeenschappen hun eigen naam en identiteit.