Leden politieke partij in gesprek met leerlingen

Dinsdagochtend 8 maart waren er tien vertegenwoordigers van politieke partijen aanwezig op de vmbo-VAKschool van het Dockinga College. Raadsleden, wethouders en fractieondersteuners van partijen uit de gemeenten Noardeast Fryslan en Dantumadiel waren door jongerenwerkers uitgenodigd om te vertellen over de politiek en om vragen te stellen. Deze activiteit werd georganiseerd in het kader van de scholierenverkiezingen. Op deze manier wil het Dockinga College haar leerlingen politiek bewust maken. Leerlingen krijgen zo inzicht in de thema’s die belangrijk zijn in de samenleving en voor hun eigen toekomst.

Deel een van de bijeenkomst bestond uit een korte pitch van elke partij: de vertegenwoordigers kregen maximaal 5 minuten de tijd om uit te leggen waarom de leerlingen tijdens de scholierenverkiezingen op hun partij zouden moeten stemmen. Vervolgens kregen de leerlingen de mogelijkheid om vragen te stellen en om met de vertegenwoordigers in debat te gaan.

Het ontmoeten van de raadsleden, wethouders en fractieondersteuners maakt onderdeel uit van de lessen maatschappijleer. De leerlingen hebben zich tijdens de lessen voorbereid op dit programma. Ze hebben de stemwijzer ingevuld om te bekijken welk advies de stemwijzer hen geeft. Ook hebben ze vragen geformuleerd die ze tijdens de bijeenkomst konden stellen. Onderwerpen van vragen waren “Hoe word je raadslid/wethouder/burgemeester?”, maar ook: “Wat is er leuk aan de politiek?” en “Hoeveel tijd besteed je aan de politiek als raadslid?”.

Tijdens de eerstvolgende les maatschappijleer zullen de leerlingen digitaal hun stem uitbrengen. De uitslag wordt eind volgende week verwacht.