Leerlingen herdenken fusillade met kranslegging in Dokkum

DOKKUM – In Dokkum was maandag de jaarlijkse herdenking van de ’22ste januari 1945′. Toen werden aan de Woudweg 20 gevangenen uit Leeuwarden en Groningen gefusilleerd. Het was een represaille van de Duitsers.

Leerlingen van de vmbo-VAKschool legden kransen bij het monument en er was een programma voor betrokkenen en nabestaanden met toespraken van onder andere burgemeester Kramer.

Het Dockinga Collega heeft het monument aan de Woudweg geadopteerd en in de lessen is er ieder jaar aandacht voor. Leerlingen leren over de geschiedenis en verwerken dat in muziek, gedichten of tekeningen. Omdat de 22ste dit jaar op een zondag viel, is de herdenking nu op maandag.

Wat gebeurde er op 22 januari 1945?

Op 22 januari 1945 werden aan de Woudweg in Dokkum 20 mannen gefusilleerd op bevel van de Duitsers. Dit was als wraak voor een verzetsactie in De Valom. Bij deze bevrijdingsactie overvielen verzetsmensen een Duitse auto met arrestanten. Als gevolg daarvan stierven een Duitse SD’er en zijn chauffeur. De Duitsers besloten toen 20 mannen te fusilleren.

Ze selecteerden gevangenen uit de gevangenis in Leeuwarden, verzetsstrijders en Joden. Dit waren nog geen 20 personen. De Duitsers wezen toen nog 11 gevangenen aan uit de gevangenis van Groningen, ook verzetsstrijders en Joden. Alle verzetsstrijders hadden ook zonder deze wraakactie waarschijnlijk de doodstraf gekregen. De eerste vijf slachtoffers die aan de Woudweg gefusilleerd werden, kwamen uit de omgeving van Dokkum.

Bron: RTV NOF