Maren Stoffels bezoekt de VAKschool

DOKKUM – Leerlingen enthousiasmeren om te gaan lezen, dat is het doel van de vmbo-VAKschool van het Dockinga College. Daarom was schrijfster Maren Stoffels gisteren te gast bij de VAKschool om een presentatie te geven aan alle tweede klassen.

Maren Stoffels vertelde onder andere wie ze was, wanneer ze begon met schrijven en ze liet een deel van de door haar geschreven boeken zien. Ze betrok de leerlingen actief bij haar presentatie, onder andere door vragen te stellen. Bij een goed antwoord noteerde ze de naam van deze leerling, ter inspiratie voor misschien wel de nieuwe hoofdpersoon in haar volgende boek.

Boekpresentatie

Daarna hield ze een boekpresentatie over haar nieuwste boek ‘Mystery guest’. Dit boek is in maart uitgekomen. Ze las de eerste bladzijde uit het boek voor: ,,Drie personen bekeken dat ze Mirza hebben vermoord. Maar wie heeft het nu gedaan?” Stoffels vertelde dat een leerling haar had geattendeerd op de Blue Whale Challenge en dat daar haar volgende boek over moest gaan. Door wat speurwerk op internet kwam ze erachter dat dit een fenomeen uit 2016 op social media is. Bij deze challenge moeten de spelers 50 extreem gevaarlijke opdrachten uitvoeren. In haar boek ‘Mystery Guest’ moet de hoofdpersoon vijf opdrachten uitvoeren. Ze nam onze leerlingen mee in zo’n spel.

De leerlingen moesten bij elke vraag een keuze maken: ga je door dan blijf je staan, haak je af dan ga je zitten. Enkele voorbeelden van deze keuzes waren: reageer je op een appje van een vreemde waarin staat ‘Verveel je je?’ Als er wordt gevraagd om om 12 uur naar een bepaalde locatie in het bos te gaan, ga je dan? Als je naar de locatie in het bos bent gegaan, staan er drie flessen. Er wordt je verzocht al filmend één van de drie flessen leeg te drinken, doe je dit?

De leerlingen die op alles ‘ja’ zeiden, moesten bij het onderdeel van de flessen 1 tot 3 jelly beans opeten, niet wetende wat de smaak zou zijn. Aan het einde mochten de leerlingen vragen stellen. Ook kregen de leerlingen een kaart van het nieuwste boek mee.

Eigen boek overhandigd

Jitse Dijkstra uit klas 2E heeft zelf ook een boek geschreven ‘De wereld van draken’. Deze heeft hij als kers op de taart aan Maren Stoffels aan mogen bieden. We kijken terug op een zeer geslaagde dag. 

Over Maren Stoffels

Maren Stoffels is een Nederlandse schrijfster die voornamelijk thrillers voor jongeren (12+) schrijft. In 2007 en in 2009 won Stoffels de Jonge Jury Prijs met haar boek ‘Dreadlocks & Lippenstift’. Ook de Hotze de Roosprijs met ‘Dreadlocks & Lippenstift’ en de Bookaward met ‘Piercings & Parels’ wist ze in 2007 op haar naam te schrijven. Daarnaast is Stoffels meermaals genomineerd voor de Tina Awards en in 2009 werd ze in Elsevier opgenomen in de lijst van ‘Vijftig grootste beloften voor de toekomst’. Sindsdien verschenen er nog vele boeken.