Renske, Lars, Jarno en Lorenzo van de VAKschool door naar de landelijke finales SKILLS TALENTS

Afgelopen week vonden de Noordelijke voorrondes van Skills Talents plaats op het Friesland College te Leeuwarden. Drie teams van de vmbo-VAKschool van het Dockinga College namen deel aan de teamvakwedstrijden. Twee van deze teams wonnen daarbij de eerste prijs in hun vakgebied en één team eindigde op een gedeelde tweede plek.

Skills Talents zijn jaarlijkse teamvakwedstrijden voor vmbo-leerlingen om te laten zien wat ze in hun mars hebben. De teams van de vmbo-VAKschool bestonden uit leerlingen van Bouw, Wonen & Interieur (BWI); Produceren, Installeren & Energie (PIE) en Zorg en Welzijn (ZW).

Vierdejaars leerlingen Lorenzo Prins en Jarno Boersma wonnen de eerste prijs bij PIE. Zij moesten binnen twee uren aan de hand van een tekening een bedieningssysteem voor een buitenlamp maken. Renske Elzinga en Lars Jelsma uit klas 3 van BWI wisten met hun tafel met zwaluwstaartverbinding, de eerste prijs bij BWI in de wacht te slepen. Beide teams gaan door naar de landelijke finale die plaatsvindt op 23 en 24 maart in de RAI te Amsterdam.

Tot slot eindigden Eva Tolsma en Aleida de Roo op een gedeelde tweede plaats bij ZW. Zij kregen 6 digitale vraagstukken waarvoor ze een oplossing moesten bedenken en die ze aan de jury moesten pitchen. Daarmee eindigden ze op plek twee.

Leren waar ze goed in zijn

Met Skills Talents leren de leerlingen waar ze écht goed in zijn. De opdrachten zijn gebaseerd op de profielen van het vmbo, maar wel in een eigentijds jasje. De leerlingen werken namelijk ook aan hun 21-eeuwse vaardigheden. Met de deelname aan deze wedstrijden hoopt het Dockinga College de leerlingen voor te bereiden op het eindexamen.