RTV NOF op de VAKschool voor praktijkexamens

Vmbo-leerlingen in heel Nederland zijn begonnen met hun eindexamens. Zo ook leerlingen ‘BB/KB Produceren, Installeren & Energie’ (PIE) aan het Dockinga College in Dokkum. Zij krijgen de komende tijd meerdere opdrachten voorgelegd, zowel theorie als praktijk.

De vmbo’s kunnen zelf in de periode april tot juni de examens inplannen. Veel scholen wachten tot na Pasen, maar in Dokkum zijn ze dus al begonnen. Het is voor het eerst sinds drie jaar dat de CSPE’s (Centraal Schriftelijk en Praktisch Examen) weer kunnen worden afgenomen.

De afgelopen jaren vielen de praktijkexamens weg vanwege de coronalockdowns. “We zijn heel blij dat we die examens weer af kunnen nemen”, zegt Rianne van Baarsen, teamleider ‘VMBO-VAK-school bovenbouw’ aan het Dockinga College. “Het is toch iets voor onze leerlingen én docenten waar ze twee jaar naar toewerken.”

Over het toekomstperspectief hoeven de leerlingen niet in te zitten. Technisch betoefte werknemers zijn erg welkom bij bedrijven. “Aan een aantal leerlingen wordt heel erg getrokken”, zegt docent Fred Hoekstra. “Leerlingen hebben nu al, terwijl ze hun vmbo-diploma nog moeten halen, al aanbiedingen van bedrijven waar ze aan de slag kunnen.”

Bron: Omrop Fryslân