Vier Dockinga-leerlingen PIE behalen eerste lasdiploma op ROC Friese Poort

Afgelopen woensdag behaalden vier vierdejaarsleerlingen Produceren, Installeren & Energie (PIE) van Dockinga College vmbo-VAKschool hun eerste lasdiploma op ROC Friese Poort. Een mooie samenwerking tussen het vmbo en het mbo, waarbij leerlingen konden werken aan opdrachten op mbo-niveau en het mbo alvast leerden kennen.

Dit schooljaar reisden leerlingen van de richtingen PIE en BWI (Bouw, Wonen & Interieur) van Dockinga College vmbo-VAKschool, wekelijks af naar ROC Friese Poort om te werken aan opdrachten op mbo-niveau. PIE-leerlingen Basel, Luca, Sale en Maik kozen voor metaal en met name voor het lassen. Tijdens deze wekelijkse bezoeken werden dan ook heel wat lassen gelegd, waarbij duidelijk werd dat ze daar erg goed in zijn. Het niveau bleek zo hoog dat de leerlingen mee mochten doen aan het examen voor lasdiploma niveau 1.

Lasdiploma

Woensdag 22 februari was de grote dag voor de vier PIE-leerlingen. Met hier en daar wat gezonde spanningen, boekten de leerlingen een mooi resultaat. De lassen werden vakkundig beoordeeld door een extern bureau. De examinator was lovend over de prestaties en bij twee van de werkstukken zag hij ‘maar zelden zo’n hoge kwaliteit’. Deze werken werden dan ook beoordeeld met een acht.

Stimuleringsproject STO-NOF

De wekelijkse uitwisseling tussen het Dockinga College en ROC Friese Poort wordt mogelijk gemaakt door het stimuleringsproject Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland (STO-NOF). Het doel hiervan is om de vmbo-leerlingen kennis te laten maken met techniek op het mbo. Van timmeren tot installatietechniek en ICT. Op dit moment zijn veel leerlingen zoekende en is er veel onwetendheid en onbekendheid over opleidingsmogelijkheden rond de technische branches, is de ervaring van ROC Friese Poort. Met deze uitwisseling hopen beide scholen dat leerlingen een bewustere keuze voor het vervolgonderwijs kunnen maken.

Kijk voor meer informatie over Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland op www.sterktechniekonderwijs-nof.nl