Vmbo-VAKschool opent eigen fitnessruimte: DC-FIT

Afgelopen woensdag opende de vmbo-VAKschool de deuren van de nieuwe fitnessruimte in de school. Met dit nieuwe aanbod voor de leerlingen wil de school uitdragen dat sporten en bewegen een duidelijk positief effect heeft op de gezondheid, de concentratie en de leerresultaten.

Er lag al enige tijd de wens om een eigen fitnessruimte met eigentijdse apparatuur in de school te realiseren. Met dank aan het Nationaal Programma Onderwijs is dit nu werkelijkheid geworden. Dit investeringsprogramma van het kabinet is gestart om de gevolgen van de coronacrisis voor leerlingen op te vangen. Sporten is belangrijk voor de sociaal-emotionele en fysieke ontwikkeling van jongeren en het Dockinga College draagt hier graag aan bij.  

Alles onder één dak

‘Structuur is heel belangrijk voor leerlingen van de VAKschool’, meent Onno Kikstra, docent lichamelijke opvoeding. ‘Met deze fitnessruimte zorgen we voor een vertrouwde omgeving voor de leerlingen. Ze sporten bijvoorbeeld alleen met leerlingen die ze kennen, de eigen docent is aanwezig en ze hoeven niet naar een ander gebouw te gaan. Op deze manier zit alles onder één dak: van praktijklokaal tot fitnessruimte.’

DC-FIT

De naam van de nieuwe ruimte is DC-FIT. Kikstra is dolenthousiast: ‘Toen ik 30 jaar geleden begon met het aanschaffen van halters en apparatuur, had ik dit niet durven dromen; een eigen fitnessruimte met professionele voorzieningen. Ik ben ontzettend trots.’ De ruimte is overigens niet bedoeld als sportschool, maar om te sporten met structuur.

In de realisatie van DC-FIT bleek de kennis van Rineke de Jong, zorgcoördinator vmbo-VAKschool, en Dirk Monsma van SportStudio Dokkum essentieel. ‘Zonder hen was dit niet gelukt’, aldus Kikstra. Nu de fitnessruimte er is, streeft Kikstra naar een sporthal met glazen wand, met een fitnessruimte aansluitend. Dit is echter toekomstmuziek. ‘Het begin is er.’