Zien en gezien worden

Bijna al onze leerlingen gaan met de fiets naar school en nemen daarmee deel aan het verkeer. Veiligheid staat natuurlijk voorop en daarom lieten alle eerstejaars leerlingen van de VAKschool, zo’n 110 leerlingen verdeeld over 7 klassen, hun fiets afgelopen maandag keuren. De zogenaamde ‘Friese Fiets APK’.

De fietsen zijn onder andere gecontroleerd op remmen en licht. Nu de klok in de nacht van zaterdag op zondag wordt verzet naar wintertijd, is het eerder donker. Erg belangrijk om ook goed licht op de fiets te hebben dus. Zo zijn de leerlingen zelf ook goed zichtbaar voor andere weggebruikers; want in het verkeer draait het niet alleen om zien, maar ook om gezien worden.

De fietskeuring wordt aan het begin van ieder schooljaar georganiseerd, verzorgd door deelnemende tweewielerspecialisten en vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland. De goedgekeurde fietsen ontvingen een herkenbare ‘APK’-sticker. Leerlingen met een afgekeurde fiets worden in de gelegenheid gesteld om hun fiets tegen een korting te laten repareren bij een van de deelnemende fietsenzaken, waarna de fiets alsnog gekeurd kan worden.

Na de Fiets APK, namen de leerlingen plaats in de bus. Hier kregen ze een uitleg over de dode hoek van vrachtauto’s en bussen. Al met al een leerzame middag.

Dankzij deze Fiets APK kunnen de leerlingen hun weg weer veilig en vertrouwd vervolgen.