Debattoernooi

BILTHOVEN – Op zaterdag 21 mei vond het landelijke onderbouw debattoernooi plaats op het Nieuwe Lyceum te Bilthoven. Meer dan honderd debaters kwamen uit heel Nederland bijeen om het hier tegen elkaar op te nemen. De Dockingadebaters presteerden het om derde te eindigen. 

Docent Nederlands en debatman Nico van der Woude reed met de leerlingen naar Bilthoven, coachte de leerlingen en gaf ze tips en aanmoediging tijdens het toernooi.

“We zijn op de derde plaats geëindigd omdat ons team erg sterk was in de argumentatie, samenwerking en presentatie. Dat komt omdat we veel getraind hebben door onze begeleiders!” Aldus Lizzy Feitsma, een van de Dockingadebaters. 

Het team kwam met beslagen paarden ten ijs. Debatrobins Niels van der Heide en Tieme Heeringa hebben zich ingezet om de debaters zo goed mogelijk voor te bereiden. De leerlingen kwamen elke week bijeen om argumenten te bedenken, zich voor te bereiden op tegenargumenten en te oefenen door tegen elkaar te debatteren. Ze hielden zich bezig met actuele maatschappelijke thema’s, zoals oorlog, klimaat en onderwijs. Het jurycommentaar bij de trainingen werd verzorgd door debatman Nico van der Woude en oud-Dockingadebater en student Demi Groenevelt.

“We zagen elke training meer vooruitgang. De debaters hebben veel geleerd tijdens de trainingen. We hebben van elke leerling zijn/haar kwaliteiten kunnen ontdekken, en tips gegeven met betrekking tot hun presentatie, argumentatie en/of samenwerking.” Aldus Niels van der Heide en Tieme Heeringa.

In Bilthoven voerden de debaters drie debatten. Een debat over klimaatonderhandelingen, een debat over oorlog en een debat over een heuse improvisatiestelling, waarvoor de debaters ter plekke binnen een korte tijd nog argumenten voor moesten bedenken, een openingsspeech voor moesten schrijven en na moesten denken over wat hun opponenten zouden inbrengen. De leerlingen hebben het gepresteerd alle debatten te winnen. Hun verbale kunsten brachten hen naar de derde plaats.

Natuurlijk was het ook een mooie ervaring en een leuke dag. “Ik vond de debatten erg leerzaam. Ook vond ik het een gezellige dag. Ik vond dat we een superleuk team hadden. Iedereen heeft zijn best gedaan, en het leuk gehad. Ik heb erg genoten van deze dag!” Aldus Sygrid Postma, een van de Dockingadebaters.

De Dockingadebaters zullen volgend schooljaar weer van zich laten horen. Ze zullen dan participeren aan het “NK debatteren” en het toernooi “Op Weg Naar Het Lagerhuis”.