Dockinga herdenkt

Het Dockinga voelt zicht verbonden met de lokale geschiedenis. Daarom heeft de school het oorlogsmonument aan de Woudweg in Dokkum geadopteerd. Jaarlijks organiseren we op 22 januari een herdenking. De burgemeester van de gemeente Noardeast-Fryslân, de dagelijks bestuurder van het Dockinga College en enkele leerlingen leggen samen met veteranen kransen bij het monument.

Door het adopteren van het monument gaat de lokale oorlogsgeschiedenis voor leerlingen leven: ze ontdekken het verhaal achter het oorlogsmonument. Ze leren wat herdenken is en waarom het belangrijk is om de verhalen uit de oorlog door te geven. Hierdoor raken leerlingen betrokken bij de geschiedenis.

Herdenking 2022

Op vrijdag 22 januari 2022 is het 77 jaar geleden dat aan de Woudweg te Dokkum, op de plaats van het oorlogsmonument, twintig mannen door de Duitsers werden doodgeschoten. Dit gebeurde als een represaillemaatregel vanwege een aanslag, die eerder die week in 1945, had plaatsgevonden op een Duits konvooi. Dat gebeurde bij De Falom.

De herdenking heeft op maandag 24 januari via een livestream plaats gevonden, welke is opgenomen.
Bekijk hier de herdenking terug:

Foto’s van de herdenking en de kranslegging

Foto’s: Koos Scherjon