Expositie Drieluik in de Grote Kerk geopend

Vrijdagmiddag 13 mei is in de Grote Kerk te Dokkum de zomerexpositie Drieluik officieel geopend. Deze expositie is niet zomaar een expositie: de drieluiken zijn stuk voor stuk gemaakt door leerlingen van de locatie havo/vwo van het Dockinga College. Maandenlang zijn ruim honderd leerlingen van maar liefst elf klassen in de weer geweest met verf, krijt, hout, papier, wasco, figuurzagen en lijm om de mooiste drieluiken te creëren. “Het liep storm bij de bouwmarkten in Dokkum,” vertelt Marianne Polfliet, docente beeldende vorming. “Iedereen had knutselspullen nodig. Op een gegeven moment waren de schroeven zelfs helemaal uitverkocht bij de Gamma!”

Opening door wethouder Jelle Boerema
Drieluik wordt, na een kort woord van kerkvrijwilliger Dirk Osinga, geopend door wethouder Jelle Boerema. De openingshandeling wordt verricht door het onthullen van een willekeurig drieluik uit de expositie. Het blijkt het drieluik te zijn van Anna Nynke uit 4Ha. Ze vertelt over haar inspiratie: “Het eerste luik staat voor geboorte, het tweede voor het leven en het derde voor de dood.” Het bijzondere aan haar drieluik is dat ze een spiegel heeft gebruikt als decoratie. Op die manier word je in het tweede luik, dus in “het leven”, geconfronteerd met jezelf. Op de spiegel heeft Anna Nynke, heel toepasselijk, de volgende quote geschreven: “Het leven is een feestje… je moet alleen zelf de slingers ophangen“.

Grootste drieluik van de expositie
Na deze opening door de wethouder geven twee leerlingen een muzikale impressie voor het publiek. De heren Tjesse en Romeo spelen een stuk op de piano dat ze zelf hebben gecomponeerd. Daarna houden drie van de docenten van het Dockinga College die bij dit project betrokken zijn een korte speech over hun ervaringen. Als officieel startsein van de expositie wordt een lintje doorgeknipt door drie leerlingen van het Dockinga College. Hun namen zijn Suzanne, Emma en Ente. Ze zijn met zijn drieën verantwoordelijk voor het grootste drieluik van de expositie, dat aan de noordkant van de Grote Kerk hangt. Deze indrukwekkende triptiek met christelijke thematiek moest zelfs met ladders geïnstalleerd worden.

Thematiek van de drieluiken
De muren van de Grote Kerk hangen vol met schilderijen, beelden en andere soorten kunst. Aan inspiratie geen gebrek. De drieluiken variëren niet alleen in kunstvorm, maar ook in grootte, in thema en in toegepaste techniek. Geen triptiek is hetzelfde. Dat was juist ook de uitdaging. Jouke Roersma, docent godsdienst en maatschappijleer vertelt: “Het enige dat je zeker weet als mens, is dat je leeft. En in het leven gebeuren leuke maar ook minder leuke dingen. En wat doe je als mens als zulke dingen gebeuren? Die dingen druk je uit. In muziek, in woorden, in kunst.” Daarom is de speelruimte voor de leerlingen groot en zijn alle drieluiken uniek. Toch sluimert er stiekem wel een soort rode draad door de expositie: Bijbelse aspecten komen haast in ieder drieluik terug. De Grote Kerk vormt daarom het perfecte decor voor Drieluik.

De expositie Drieluik is gratis te bezichtigen in de Grote Kerk in Dokkum vanaf 14 mei tot en met 11 september op woensdag-, vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag tussen 14.00 en 17.00 uur.

https://www.in-dokkum.nl/content/expositie-drieluik-in-de-grote-kerk-geopend/