Leerlingen openen eigen winkel in het centrum van Dokkum

Burgemeester Johannes Kramer en kinderburgemeester Ruben van der Veen openen de winkel

DOKKUM – Het centrum van Dokkum heeft er sinds afgelopen woensdag weer een winkel bij. Niet zomaar één, maar een winkel die wordt gerund door middelbare scholieren en studenten van PRO Dokkum, Firda, Piter Jelles Dalton en Dockinga College vmbo-VAKschool en vmbo-gt. Ook Sociaal Ontwikkelbedrijf Dokwurk werkt mee. De openingshandeling werd verricht door burgemeester Johannes Kramer en kinderburgemeester Ruben van der Veen, die samen het logo onthulden.

Ús Lokaal

Ús Lokaal is de naam van de winkel, welke staat in de Waagstraat te Dokkum. De bedoeling van deze winkel is dat leerlingen hier het vak van ondernemer gaan leren in de praktijk. Zo leren ze om een netwerk op te bouwen met de middenstand in de regio, deel te nemen aan activiteiten die de stad organiseert en onderdeel te zijn van ondernemend Dokkum.

Leren in de praktijk

Onder het gele logo op het etalageraam staat een slogan: ‘waar studenten ondernemer zijn’. „Als ze in de praktijk leren, ontdekken ze wat belangrijk is”, legt Rianne van Baarsen, teamleider Dockinga College vmbo-VAKschool, uit. ,,En als de theorie tot leven komt, zorgt dat weer voor extra motivatie, een trots gevoel en een groter netwerk voor de tieners”, beaamt Van Baarsen. De jongeren mogen alles zelf doen in de zaak, van de financiën tot de opmaak van de winkel. Ook vaardigheden als samenwerken, creativiteit, initiatief nemen en zelfvertrouwen komen aan bod. Om de kneepjes van het vak te leren, is er een leermeester aangesteld: Rosanne Lalkens. Zij ondersteunt en coacht de studenten. 

Producten vanuit de regio

In de winkel worden producten verkocht die worden geleverd door lokale ondernemers uit Dokkum en omstreken. Op dit moment doen ondernemingen als Intersport, Juwelier Piersma, 10Store, 1622 Lifestyle, Van der Kooi, Rosier Dokkum, Albert Heijn Dokkum, Van der Gang, Sorella, Dizzy Mode en Bruna Kollum mee. Zij leveren producten aan de winkel die bijvoorbeeld uit het assortiment gaan of in de uitverkoop mogen. Negentig procent van de verkoop gaat terug naar de ondernemers, de overige tien procent wordt gebruikt voor nieuwe plannen in de winkel.


Het Dockinga College staat Open voor Talenten! #SamenLeren #SamenWerken #Samenleven