Leerlingen verkopen zelfgemaakte hapjes als onderdeel van de Gezonde Schoolkantine

DOKKUM – Eerder dit schooljaar werd op Dockinga College vmbo-VAKschool een gezonde schoolkantine geïntroduceerd. Daarvoor zocht de school een samenwerking op met sociaal ontwikkelbedrijf Dokwurk. Ook de leerlingen helpen mee. Gisteren werden de eerste zelfgemaakte gezonde hapjes bereid en verkocht. Hiermee geeft de VAKschool verdere invulling aan de pilot van de Gezonde Schoolkantine.

De Gezonde Schoolkantine

De Gezonde Schoolkantine is een ondersteuningsprogramma van het Voedingscentrum voor het voortgezet onderwijs (vo) en middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Het programma biedt scholen handvatten voor het opzetten van een gezondere schoolkantine om hun eetomgeving gezonder te maken.

In het kader van dit programma is het Dockinga College gestart met een samenwerking met sociaal ontwikkelingsbedrijf DOKwurk, die sinds de herfstvakantie op dinsdagen en donderdagen de broodjes in de kantine van de VAKschool verzorgt. Gezonde broodjes om wel te verstaan. Dit idee ontstond toen de kantinebeheerder Hepie Postma opmerkte dat de kantine enkel over twee snoepautomaten beschikte. Daarom gingen leerlingen maar naar de nabijgelegen supermarkt voor ongezonde snacks. Nu ook in de kantine wat te verkrijgen valt, is dat aantal flink afgenomen, merkt de school. ,,Het is een gezonder alternatief.”

Triangelbroodje met ei en ham

Tijdens de les Skills werden gisteren de eerste hapjes bereid; triangelbroodjes met ei, ham, kaas en bieslook. Vijftien leerlingen waren er gisterochtend druk mee. Deze leerlingen hebben zich bij het vak ‘Skills’ ingeschreven voor verzorging. Het blok duurt zeven weken, waarin de leerlingen leren om verschillende hapjes en gerechten te bereiden. Er is daarbij aandacht voor hygiëne, presentatie van het voedsel en de verkoop ervan. Iedere week gaan twee leerlingen na de les verzorging door naar de kantine, waar ze samen met Dokwurk verantwoordelijk zijn voor de verkoop van hun eigen ‘waar’. Leerlingen Jan Reinier en Rishayro mochten in de grote pauze het spits afbijten. RTV NOF maakte er verslag van en legde dit tafereel vast (klik hier voor de video).

Erg enthousiast

Hoewel de pilot van de Gezonde Schoolkantine nog maar net is gestart, wordt het project nu al als succes beschouwd. Zowel leerlingen als docenten reageren enthousiast. ,,Het is makkelijk om chips, snoep of koek te pakken als je trek hebt, maar ik heb ontdekt dat gezond eten ook lekker kan zijn”, aldus één van de leerlingen. Dit is ook de reden dat vakdocent Berber Sijtsma zo enthousiast is over de gezonde kantine. Zij hoopt vooral dat jongeren hierdoor in de rest van hun leven gezondere keuzes gaan maken. Sociaal, duurzaam en gezond.