Leerlingen klas 2 ontdekken beroepen tijdens LOB-middag

DOKKUM – Kiezen voor een opleiding of beroep: het wordt steeds lastiger. Er valt namelijk steeds meer te kiezen. Daarom organiseerde de VAKschool gisteren een LOB-beroepenmiddag voor alle tweedejaarsleerlingen.

Beroepsoriëntatie

De LOB-beroepenmiddag wordt jaarlijks georganiseerd in het kader van Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding, ook wel LOB genoemd. Met deze activiteiten krijgen de leerlingen de kans om erachter te komen waar hun talenten en interesses liggen. Ook organiseert de VAKschool regelmatig bedrijfsbezoeken, zoals het bezoek aan het distributiecentrum van de Poiesz afgelopen maand.

,,Tijdens zo’n bedrijfsbezoek kunnen de leerlingen in het echt ervaren hoe het is om te werken in bijvoorbeeld de Logistiek. En het geeft een beeld bij de lesstof die ze krijgen. Hiermee hopen we hen een beter beeld te geven van de te kiezen beroepen”, aldus Marjolein Visser, docent Economie & Ondernemen en coach bij het Dockinga College.

Programma

Ruim 15 gastdocenten kwamen gistermiddag naar de VAKschool om onze leerlingen enthousiast te maken voor hun beroep. Allerlei sectoren kwamen voorbij: van de installatietechniek en de bouwsector tot aan de zorg, van de uniformberoepen tot aan de textiel- en modebranche en van communicatie tot aan de agrarische sector. Elke leerling maakte vooraf een keuze voor vijf voorlichtingen zodat ze kennis konden maken met vijf verschillende beroepen en de bijbehorende opleidingen. ,,Leuk om over verschillende beroepen iets te weten te komen”, vertelt één van de leerlingen enthousiast. ,,Maar ik weet al wat ik later wil worden hoor: boer!”

Bewuste keuze

De beroepenmiddag op de VAKschool wordt bewust al in de tweede klas georganiseerd, omdat wordt gemerkt dat leerlingen het steeds lastiger vinden om te kiezen voor een beroep of vervolgopleiding. ,,LOB loopt daarom als rode draad door het curriculum van de VAKschool heen. Deze LOB-middag voor klas 2 sloot aan bij de beroepspresentaties die de leerlingen tijdens de coachuren hebben gehouden en bij de keuzes die ze hebben gemaakt voor een profiel in de bovenbouw. Door ze hier al in klas 2 op voor te bereiden, hopen we de keuze voor een vervolgopleiding en toekomstig beroep in klas 4 makkelijker te maken“, vertelt Yteke Stellema-Vastbinder, decaan.

Publicatiedatum: 1 maart 2024